Aangenaam – ik ben Astrid

Leuk dat je meer wil weten over de persoon achter Queesten Boekproducties. Ik neem je graag mee in een korte versie van mijn eigen queeste – mijn zoektocht naar de voor mij beste manier om mijn boek te schrijven en daarna ook uit geven. Loop je een stukje met me mee?

Jaren geleden zei een coach tegen mij: “Stel je eens voor dat je alleen bovenop een berg staat, wat gebeurt er dan?” Mijn reactie: “Dan kom ik op de één of andere manier zelf wel weer beneden.” Zo stond ik in het leven: je moet het zelf doen. Inmiddels weet ik dat het ook anders kan. Soms is het juist fijn als er iemand naast je loopt en aan je vraagt: “Kom je nog? Hoe gaat het? Heb je hulp nodig?”

Het schrijven van een boek doet qua doorzettingsvermogen niet onder voor het beklimmen van de Mount Everest. Wat ik je mee wil geven: durf om hulp te vragen bij het schrijfproces en durf door te zetten in je kwetsbaarheid. Het is het waard, want het levert je veel meer op dan alleen een boek. Ik weet hoe spannend het is om gedachten en herinneringen aan papier toe te vertrouwen. Ik weet hoe eng het is om anderen in dat proces te betrekken. Maar geloof me: het schrijven van een boek is een bijzondere, helende ervaring. Gun jezelf om het verhaal dat verteld moet worden van je af te schrijven en geniet van het proces.

Ik neem je graag wat verder mee terug.

Ik ben opgevoed met een doe-het-zelf mentaliteit. Het heeft me flink wat jaren aan persoonlijke ontwikkeling, een emigratie en het schrijven van een boek gekost voordat ik inzag dat dit een kracht is, maar dat ik het niet altijd allemaal alleen hoef te doen. Hulp vragen mag. Juist door kwetsbaarheid, hoe cliché het misschien ook klinkt, vind je wat je nodig hebt. Deze wake-up call ontstond door mijn emigratie naar Innsbruck en het boek dat ik naar aanleiding van die ervaring heb geschreven. 

Schrijven en de uitgeverswereld waren niet nieuw voor me toen ik aan het schrijven van mijn roman begon. Ik heb meegewerkt aan een groot aantal educatieve uitgaven. Soms als auteur, soms als eindredacteur en soms als content manager. Maar een eigen idee, gebaseerd op eigen gevoelens en herinneringen op papier zetten, was tot aan dat moment een onbekende ervaring. Wat begon als een verlangen om mijn verhaal in woorden te vangen, werd uiteindelijk een confronterend en tegelijkertijd ontzettend mooi proces, waarin ik veel geleerd heb over mezelf.

Wilde ik het bijltje er vaak bij neergooien? Nou en of! Kwam het allemaal veel te dichtbij? Ja, ontzettend. Had ik gedachten als: kan ik dit wel, ga ik dit nu echt doen en wat vinden mensen daar dan van? Ja, bijna wekelijks. Toch voelde ik dat dit verhaal eruit moest. Er ontstond een bijzonder schrijfproces. Ik worstelde met twijfels, angst en werd soms bang van mijn eigen kwetsbare woorden: ga ik dit echt zeggen? Maar tegelijkertijd leek het alsof ik met iedere zin een stukje dichterbij mezelf kwam. Terwijl ik puzzelde om de juiste woorden op papier te krijgen, puzzelde ik langzaam mezelf terug in elkaar. Schrijven werd mijn manier om wat ik had meegemaakt te verwerken en af te sluiten. Mijn boek Verdwaald in Tirol veranderde van een autobiografisch emigratieverhaal in een verhaal over liefde voor elkaar en voor jezelf.

Ik leerde, over liefde voor jezelf gesproken, ook dat ik het niet altijd allemaal alleen hoef te doen. Hoewel mijn doe-het-zelf mentaliteit ervoor had gezorgd dat ik alle stappen uitzocht om een eigen boek te schrijven en uit te geven, was dit boek er zonder hulp van de juiste mensen en aanmoediging vanaf de zijlijn niet geweest. Dan was ik het confronterende en tegelijkertijd helende proces met mezelf niet aangegaan. Dan was ik blijven hangen in twijfels en angst. Dan was ik eigenlijk in mijn eentje bovenop die berg blijven staan.

Ik ben ontzettend trots en blij dat het boek er nu is. Over de toonbank bij een boekenwinkel of met een strik eromheen in mijn eigen kast: het maakt niet uit. Wat verteld moest worden is verteld en wat geleerd moest worden is geleerd. Dit prachtige proces gun ik jou ook!

Ik heb Queesten Boekproducties opgericht om mensen zoals jij te begeleiden bij het vertellen van jouw verhaal. Dat verhaal waarvan jij voelt: dit moet eruit. Door mijn doe-het-zelf mentaliteit heb ik een ongeremd enthousiasme, ben ik een doener, zie ik weinig beren op de weg en vind ik overal een oplossing voor. In mijn grootste valkuil schuilt dus ook mijn grootste kracht. Met deze mentaliteit, mijn kennis over het schrijfproces en de uitgeverswereld ben ik jouw stok achter de deur, sta ik juichend aan de zijlijn, ben ik een luisterend oor, raadgever en netwerker om jouw verhaal het podium te geven dat het verdient. Ik weet namelijk hoe het voelt om geen ruimte in te durven nemen. Je te laten belemmeren door angst en overtuigingen. De berg in je hoofd groter en groter te maken. Maar ik weet ook wat het op kan leveren als je om hulp vraagt en door durft te zetten in je kwetsbaarheid. Wat een bevrijding dat is. Gewoon zeggen wat jij te zeggen hebt. Het schrijven van een boek is het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven.