Boekentips: Black History Month

In april heeft Mirjam van Elst de boekentips op Instagram overgenomen. In dit blog met boekentips lees je dus haar aanbevelingen! Mirjams boekentips staan helemaal in het teken van Black History Month.

Boekentips Black History Month Mirjam van Elst

In februari was het Black History Month in Amerika. Ik probeer al een hele tijd diverser te lezen, niet alleen maar boeken van blanke Europese en Noord-Amerikaanse auteurs. Dat valt nog niet echt mee, mooi steuntje in de rug dus, zo’n Black History Month.

Vorig jaar las ik veel boeken over de slavernij, zoals ’12 jaar slaaf’ van Solomon Northup, ‘Wij slaven van Suriname’ door Anton de Kom en ‘De ondergrondse spoorweg’ door Colson Whitehead. En dat waren stuk voor stuk aanraders. Maar wel zwaar. En daar had ik dit jaar geen zin in. Waarschijnlijk had dat iets te maken met een zekere pandemie waar we nu in zitten.

Hoog tijd voor wat lichter werk. Black History Month heeft tenslotte ook niet alleen met de slaverij te maken. Dit zijn de boeken die ik uiteindelijk las.

Ademloos (Waiting to Exhale) – Terry McMillan

Ik las eerder ‘Stella’s Minnaar’ van McMillan en dat was super easy breasy. Heerlijk voor in je hangmat met een lekkere cocktail erbij. Stella is moe van al het werken, ze gaat op vakantie naar een zonnig eiland en daar komt ze een leuke jongen tegen. En die wordt haar minnaar. Het is wat controversieel omdat Stella een stuk ouder is dan haar minnaar. Echt veel heeft niet het om het lijf, maar het best vermakelijk.

‘Ademloos’ heeft wel wat weg van ‘Stella’s Minnaar’, alleen gaat het in ‘Ademloos’ om 4 vrouwen. En al die mannen hebben problemen met mannen. De een gaat scheiden, de ander werd zwanger op haar 16e en had daarna nooit meer een man, de derde valt iedere keer weer voor de beruchte foute vent en de vierde… Die is niet blijven hangen. Helaas. Aanrader? ‘Ademloos’ geeft een mooi inkijkje in het leven van 4 vrouwen van kleur in de jaren tachtig. Dat vond ik er echt goed aan. Verder? Het is een leuk tussendoortje.

Benieuwd naar ‘Ademloos’? Bestel het via bol.com of via de lokale boekhandel.

Op een dag zal ik schrijven over Afrika – Binyavanga Wainaina

Yes, een ‘coming of age’ roman! Een van mijn favoriete genres. Ik houd van de bijzondere manier  waarop de hoofdpersonen in dit genre naar de wereld kijken, hun verwondering. Alles is nieuw en bijzonder en tegelijkertijd is dat heel normaal. Een nadeel van dit genre: de hoofdpersoon wordt volwassen en daar gaat die verwondering…

‘Op een dag zal ik schrijven over Afrika’ is een autobiografie en de manier waarop Wainaina zijn kindertijd beschrijft, is fenomenaal. Zo knap gedaan, ik had echt het gevoel dat ik door zijn kinderogen meekeek. Prachtig. Het boek gaat niet alleen over Wainaina, het gaat ook over zijn vaderland Kenia. In ‘Op een dag zal ik schrijven over Afrika’ volg je niet alleen de schrijver op zijn pad, maar ook het land. Dat gaat heel mooi samen.

Benieuwd naar ‘Op een dag zal ik schrijven over Afrika’? Bestel het via bol.com of via de lokale boekhandel.

Dromen van mijn vader – Barack Obama

Een boek van Obama! Eerlijk gezegd dacht ik dat de voormalige POTUS wel een ghostwriter gebruikt zou hebben. Maar nee, Obama heeft dit boek zelf geschreven en nog goed ook nog. Hij heeft een heel prettige, toegankelijke schrijfstijl. ‘Dromen van mijn vader’ gaat over Obama voordat hij de voorganger van Trump werd. Toen hij nog een gewone, donkere, Amerikaanse jongen was. En dat is erg interessant!

Obama’s moeder was blank, zijn vader kwam uit Afrika. Nu is het al lastig om met of tussen 2 culturen op te groeien, maar dan ook nog als in Amerika als donkere man te worden gezien… Bepaald niet makkelijk. ‘Dromen van mijn vader’ schetst een mooi en eerlijk beeld over de familie van Obama, maar hij laat ook heel goed zien hoe het is om in het Amerika van nu op te groeien met een donkere huidskleur. Waardoor het verhaal nog een laag dieper gaat en het een absolute aanrader wordt, zeker als je de geschiedenis en het heden van de Verenigde Staten beter wilt begrijpen.

Benieuwd naar ‘Dromen van mijn vader’? Bestel het via bol.com of de lokale boekhandel.

Dit waren ze, de boeken die ik in het kader van Black History Month las. Heb jij nog aanraders, boeken van POC die ik echt moet lezen? Laat het me vooral weten!

Meer boekentips van Mirjam?

Mirjam deelt in haar maandelijkse vlogs nog veel meer boekentips; in februari sprak ze over Black History Month. Maar kijk zeker ook haar andere vlogs!

Meer boekentips van Queesten? Iedere zaterdag vind je een nieuwe boekentip op ons Instagram-account. En lees vooral ook de boekentips van april, maart, februari en januari eens terug!

Over de auteur

profielfoto Mirjam van Elst
Mirjam van Elst

Mirjam houdt van verhalen. Ze vertelt ze met letters en pixels. Mirjam leest veel en zegt over zichzelf 'ik ben een boekenwurm met een grote ‘appetite’. Op dit moment lees ik veel non-fictie, ik houd me bezig met duurzaamheid en inclusiviteit. Vorig jaar heb ik me op klassieke literatuur gestort. Waardoor ik prachtige titels heb ontdekt, zoals De Voorlezer van Bernhard Schlink.' Mirjam is gek op minibiebs en kringlopen.