Boekentips: Vier boeken die je zeker eens moet lezen

Ben je op zoek naar de leukste, mooiste, beste boeken? Volg Queesten dan op Instagram voor wekelijkse boekentips. Ook in februari deelden we weer vier van onze favorieten. Benieuwd welke dat waren? Dat lees je hieronder.

boekentips

De Boekbinder van Bridget Collins

‘Don’t judge a book by its cover’ wordt vaak gezegd, maar dat deed ik bij dit boek toch wel een beetje. Het was namelijk de schitterende omslag van blauw met goud die mijn aandacht trok in de boekhandel. Een korte blik op de tekst op de achterkant, en voor ik het wist stond ik met het boek bij de kassa.

De Boekbinder gaat over Emmett, een jonge boerenzoon, die in de leer gaat bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een boek vast te leggen. Emmett leert mensen te verlossen van ongewenste herinneringen, maar op een dag doet hij een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop …⁠

Deze historische roman speelt zich af in Engeland, voor de industriële revolutie. Een mysterieus en origineel verhaal vol verrassingen, verwoord in een fijne, beeldende schrijfstijl.

Benieuwd naar dit boek? Bestel De Boekbinder via Bol.com.

I.M. van Connie Palmen

14 februari stond natuurlijk in het teken van Valentijnsdag. Een mooi moment om je een tip te geven voor een roman over een Grote Liefde. Het eerste boek dat Astrid te binnen schoot was I.M. Naar aanleiding van de prachtige TV-serie die eind 2020 op NPO te zien was, werd het de hoogste tijd om deze roman te herlezen. En dat stelde niet teleur, in tegendeel zelfs.

In I.M. beschrijft Connie Palmen niet alleen haar grote liefde voor Ischa Meijer, de reizen die ze samen maakten en de gesprekken die ze voerden. Bij het herlezen viel op hoeveel ze ook deelt over haar schrijverschap. Niet alleen over de ontvangst van De Wetten, maar ook over hoe ze te werk is gegaan bij het schrijven van De Vriendschap. Waar in Astrids geheugen dit boek vooral een liefdesverhaal was, een eerbetoon aan een veel te vroeg overleden man, is het boek zo veel meer dan dat. Daarom respect voor Palmens eerlijkheid en kwetsbaarheid.

En: boek en serie vullen elkaar aan. Waar de serie meer vertelt over Ischa, laat het boek meer zien van Connie. Prachtig!

Benieuwd naar dit boek of wil je het ook eens herlezen? Bestel I.M. via Bol.com.

Max, Mischa & Het Tet-offensief van Johan Harstad

Zo’n boek waarvan je denkt ‘wat gebeurt er nu eigenlijk in die 1200 pagina’s?’ En waarvan je later denkt ‘had ik het nog maar niet uit.’ Dat is Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad in het kort.

Max Hansen is een toneelregisseur in de VS. Hij emigreert als puber met zijn ouders en zus vanuit Noorwegen naar het land. Het boek beschrijft de relaties en vriendschappen van Max; met zijn familie, zijn vriendjes uit Noorwegen, zijn Amerikaanse vriend Mordecai, zijn vriendin Mischa en zijn oom Owen. Die laatste heeft vooral Astrids hart gestolen en eigenlijk had hij voor haar wel een plekje in de titel verdiend.

Harstad kan prachtig schrijven, waardoor je dit boek eigenlijk niet traag genoeg kunt lezen. Max wordt een vriend, waar je regelmatig een afspraak mee hebt en die je dan verder vertelt over wat hij de laatste tijd heeft meegemaakt. Van harte aanbevolen!

Benieuwd naar dit boek? Bestel Max, Mischa & Het Tet-offensief via Bol.com.

Rode Schoenen van Joan Harris

In december benoemden we bij Queesten Anders Pak Je Toch Gewoon Een Goed Boek? van Kim de Lange als een van de beste boeken van 2020. Deze keer vroegen we Kim naar een van háár boekentips en zij koos voor Rode Schoenen, het vervolg op Chocolat. Kim schrijft daarover:

Rode schoenen is mijn lievelingsboek van schrijfster Joan Harris. Een verhaal met een vleugje magie, waarin hoofdrolspeelster Vianne Rocher (dezelfde hoofdpersoon als in Chocolat, ook prachtig verfilmd) haar leven met haar twee dochters zo goed mogelijk probeert in te richten. Zij leidt, totdat ze in Parijs komt, een ‘nomadenbestaan.’ Telkens als de wind van de verandering opkomt, voelt ze onrust opkomen en vertrekt zij met haar dochters naar een andere bestemming. Haar oudste dochter vindt dat verschrikkelijk. Het verlangen van Vianne zich definitief te vestigen is er wel, maar lukt op de een of andere manier niet. In Chocolat vestigt ze een chocoladewinkeltje in een dromerig dorp in Frankrijk. Het boek heeft iets van een magisch realistisch sprookje.

In het boek Rode Schoenen (het vervolg) besluit ze dat het maar eens afgelopen moet zijn met alle magie, waarmee ook haar eigen magie in het leven verdwijnt. Ze verandert haar naam, wist de sporen naar haar verleden uit, draagt fantasieloze kleding en doet pogingen om van een man te houden die haar zekerheid kan bieden in het leven.

Maar dan komt er een sprankelende vrouw haar leven binnengewaaid, die langzaam maar zeker haar steun en toeverlaat wordt. Een vrouw die erg lijkt op de vrouw die zij ooit was. Kleurrijk, vol verrassingen en die voor een beetje tovenarij in het dagelijks leven zorgt. Deze vrouw Zozie d’Alba wordt haar vertrouweling, beste vriendin, helpt haar met de winkel, brengt vrolijkheid en magie weer tot leven totdat het ineens omdraait. Is Zozie d’Alba wel degene die ze is? De prijs voor deze vriendschap is erg hoog zul je ontdekken.

Ik vind het boek vooral heel erg mooi omdat het me doet denken aan hoe vaak we geneigd zijn als mens ons aan te passen, maar aan wat eigenlijk? Een norm, een omgeving. Als je dat eenmaal durft los te laten ontstaan er vaak kleine en grote wonderen.

– Kim de Lange, schrijfster van Anders Pak Je Toch Gewoon Een Goed Boek?

Benieuwd naar dit boek? Bestel Rode Schoenen via Bol.com.

Meer boekentips

Ben je op zoek naar meer boekentips? Bekijk dan ook de tips van afgelopen maanden op ons blog. Of volg Queesten op Instagram waar we elke week een nieuwe boekentip met je delen!

Over de auteur

Ik lees en schrijf de hele dag door. Als blogger voor NLtraveler.com, als freelance tekstschrijver en online redacteur onder de naam Mavando en ook hier voor Queesten Boekproducties. Naast muziekfreak en reisjunkie ben ik een enorme boekenfan. Met name non-fictie met een focus op zelfontwikkeling verslind ik momenteel, maar ook van romans, thrillers en fantasy kan ik genieten. Mijn leesstapel is dan ook groot, zoals bij velen.

Schrijven zit in mijn DNA, net als lezen. Ik ben de oprichter van Queesten Boekproducties, schrijf zelf veel blogs en ben bezig aan mijn tweede roman. Daarnaast werk ik als onderwijskundige bij een ROC.