Boekentips: wat wij lazen in de kerstvakantie

In januari deelden we via Instagram weer een aantal boekentips. Deze keer: boeken die wij lazen in onze kerstvakantie. Heb je de tips gemist of wil je ze nog eens doornemen? Je leest ze hieronder!

boekentips januari 2021

Eten Als Liefdestaal van Arachne Molema

Terwijl mijn man in de keuken stond op Eerste Kerstdag, verloor ik mij in de verhalen van de negentien vrouwen die in Eten Als Liefdestaal aan bod komen. Het gaat om vrouwen die, op eentje na, niet in Nederland geboren zijn, maar hier inmiddels al tijden wonen. De meesten vanwege de liefde, een enkeling omdat ze gevlucht is. Iedere vrouw beschrijft waarom ze naar Nederland is gekomen.⁠

De verhalen van de vrouwen zijn de inleiding op de recepten uit hun eigen cultuur. Allemaal recepten die een grote liefde laten zien voor koken en voor wat samen eten kan doen: mensen verbinden. Vrijwel alle recepten zijn ook nog voorzien van een korte inleiding, waarin bijvoorbeeld staat wanneer het gerecht wordt gegeten, hoe het geserveerd wordt, of meer over de eetcultuur.⁠

En de enige in Nederland geboren vrouw? Dat is de oma van de schrijfster. Die ook een prachtig verhaal vertelt en het recept deelt voor Zeeuwse bolussen, wat wil een mens nog meer?⁠

Benieuwd naar dit boek? Bestel Eten Als Liefdestaal nu via Bol.com.

Miss Verstand van Astrid Harrewijn

In een mini-bieb in de buurt, kwam ik Miss Verstand van Astrid Harrewijn tegen. Deel drie van een triologie over drie meiden: Iris, Lein en Didi. Dit boek gaat over kinderpsychologe Iris, die een succesvolle praktijk runt in Den Haag met twee medewerkers. Maar het is hard werken en haar privéleven schiet er bij in. Tot haar vriendinnen zeggen ‘ga eens iets leuks doen.’ Als een van haar medewerksters haar vraagt mee te gaan naar haar toneelgroep, is dat het begin van een aantal bijzondere ontwikkelingen.

Harrewijn heeft een heerlijk feelgood boek geschreven. Haar taalgebruik is vlot en beeldend, je loopt met Iris mee door de straten van Den Haag. Dit is zo’n boek waarmee je in een hoek van de bank wegkruipt en waar je pas weer uit kruipt als het uit is. De andere delen van de trilogie kun je dus ook prima los lezen. Heerlijk!

Benieuwd naar dit boek? Bestel Miss Verstand nu via Bol.com.

Van Een Burn-out Naar Een Onweerstaanbaar Leuk Leven van Eva Hamming

In dit boek delen elf mensen ervaringsverhalen over hun burn-out en over de weg die ze hebben afgelegd om hieruit te komen. Of moet ik zeggen: om hier beter uit te komen, want eigenlijk zeggen ze allemaal dat hun leven na de burn-out prettiger is dan daarvoor.

Het boek geeft je inzicht in verschillende aspecten van een burn-out. Het laat vooral ook zien dat er geen standaard oplossing is; wat voor de een heel goed werkt, heeft bij de ander geen enkel effect. Alle verhalen uit dit boek zijn dus ook anders. Wat het ook laat zien is hoe lang het kan duren voor je iets vindt dat werkt, hoe diep mensen in een burn-out kunnen zitten en hoe weinig ze op zo’n moment kunnen hebben. En toch is dit geen somber boek.

Het is goed geschreven, de afwisseling tussen de verschillende mensen en vormen maakt het prettig leesbaar. Er zitten weergaves van gesprekken tussen verschillende mensen in, maar ook blogs van Eva en ervaringsverhalen. Dit maakt dat het onderwerp op verschillende manieren wordt belicht.

Dit boek is zeker ook goed om te lezen als je zelf geen burn-out hebt, maar wel mensen in je omgeving hebt die er een hebben, en je niet precies weet wat je voor ze kunt doen.

Benieuwd naar dit boek? Bestel Van Een Burn-out Naar Een Onweerstaanbaar Leuk Leven nu via Bol.com.

Op Het Geniale Af van Benedict Wells

New Jersey, 2005. Francis Dean woont op een vervallen trailerpark en heeft net zijn psychisch zieke moeder opnieuw achter moeten laten in een kliniek. Tijdens een bezoek aan zijn moeder, ontmoet Francis hier Anne-May, een meisje dat zelfmoord wilde plegen. Het klikt en na ieder bezoek aan zijn moeder gaat Francis bij haar langs. Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen de twee jonge mensen.

Francis weet niet wie zijn vader is. Wanneer zijn moeder in de kliniek een poging doet zichzelf van het leven te beroven, laat ze een afscheidsbrief voor hem achter, waarin ze vertelt dat hij verwekt is in het kader van een wetenschappelijk experiment. Francis besluit op zoek te gaan naar zijn vader. Dit doet hij niet alleen; Anne-May smeekt hem om haar mee te nemen. Samen met zijn vriend Grover ‘bevrijdt’ hij haar uit de kliniek. Het trio gaat op roadtrip door de VS, om Francis’ roots te ontdekken.

Op Het Geniale Af is het derde boek van de Duitse schrijver Benedict Wells. Aangezien ik van de eerste twee enorm heb genoten, waren de verwachtingen hoog gespannen. Het boek is net als de eerdere boeken van Wells heel beeldend geschreven; je hebt eigenlijk het idee dat je de vierde persoon op deze roadtrip bent. Alleen voelde ik me wel de wijze, oudere reisgenoot. Het boek lijkt meer geschreven voor een wat jonger publiek en dat maakt het anders dan de andere twee boeken van Wells.

Benieuwd naar dit boek? Bestel Op Het Geniale Af nu via Bol.com.

Meer boekentips

Kun je geen genoeg krijgen van lezen en ben je op zoek naar meer boekentips? Bekijk dan ook de boekentips van december (nog) eens, waarin we de beste boeken van 2020 beschreven. En wil je vanaf nu niets meer missen? Volg ons dan op Instagram waar we elke week een nieuwe boekentip met je delen.

Over de auteur

Schrijven zit in mijn DNA, net als lezen. Ik ben de oprichter van Queesten Boekproducties, schrijf zelf veel blogs en ben bezig aan mijn tweede roman. Daarnaast werk ik als onderwijskundige bij een ROC.