Boekentips voor de zomervakantie #zomerlezen

De zomervakanties zijn weer begonnen. We genieten of dromen van vrije dagen, reizen en vakantie vieren. Voor mij staat vakantie gelijk aan lezen, VEEL lezen. Op de foto zie je dan ook de stapel die ik deze zomer wil lezen. Ambitieus, maar wie weet hoe ver ik kom. Mijn boekentips deel ik na de zomer. Nu eerst de boekentips van een aantal gastbloggers afgelopen maand, wat een hoop variatie opleverde!

boekentips voor de zomer #zomerlezen

Boekentip 1: The Subtle Art Of Not Giving A F*ck van Mark Manson

Tip van Martha Pelkman: De zomer is het moment om na te denken over wat je anders zou willen in je leven. En daar helpt dit boekje je bij.

‘De oranje kaft is het eerste wat opvalt aan dit boekje. En natuurlijk de paradox van de titel. De subtiele kunst van ergens geen reet om geven, is een titel die je aandacht vraagt, want subtiel en geen reet zijn elkaars tegengestelden. Ook de ondertitel wijst op deze tegenstelling: A counterintuitive approach to living a good life. En dat is wat dit boek ook echt is – een tegenstelling tegen alle zelfhulpboeken. En daarbij is The Subtle Art Of Not Giving A F*ck enorm grappig.

Mark Manson is blogger, internetondernemer en levensgenieter. In zijn boek rekent hij af met de zogenaamde zelfhulpboeken die altijd maar zeggen dat je positief moet zijn, zodat we blijere mensen worden. Manson vindt zelfs dat je moet falen, het fout moet hebben en gewoon lekker een paar keer goed op je bek moet gaan om zo tot leren te komen en nieuwe inzichten te krijgen.’

Benieuwd? Lees meer van Martha’s recensie of bestel The Subtle Art via Bol.com.

Boekentip 2: De Goede Grap Van Norman Foreman van Julietta Henderson

Mirjam van Elst zegt over dit boek: ‘Een van mijn favoriete boeken van 2021!’

‘In de zomer lees ik het liefste reisverhalen. In mijn hangmat, cocktail met parapluutje erbij, laat ik de ontberingen graag aan een ander over. Een paar favorieten zijn Wild van Cheryl Strayed, The Salt Path door Raynor Winn en Reizen Met Mijzelf en anderen van Martha Gellhorn. Het zijn reizen die ik zelf never nooit niet zou maken, maar wel geweldig vind om over te lezen.

Het reisverhaal dat ik je als tip wil meegeven, is De Goede Grap Van Norman Foreman, van Julietta Henderson. Fictie trouwens, geen waargebeurde verhalen zoals de andere drie boeken.

Het verhaal: De 12-jarige Norman had een plan. Samen met zijn beste vriend Jax zou hij optreden op het grootste comedyfestival van Engeland, zodra ze 15 waren. Helaas overlijdt Jax en dus gaat Norman in zijn eentje. Als een eerbetoon aan Jax. Natuurlijk gaat hij niet helemaal alleen. Hij gaat met zijn moeder en haar tachtigjarige collega. Ja, je leest het goed. Klein probleem: Norman is niet zo grappig. Helemaal niet, eigenlijk. En passant gaat hij ook nog op zoek naar zijn biologische vader. Op weg naar het comedyfestival gaat het drietal de selectie aan potentiële vaders af.

Ik vond De Goede Grap Van Norman Foreman helemaal geweldig. Het is een lief en aandoenlijk boek, vol warmte. Het gaat over liefde, over vriendschap. Nieuwe vrienden, beste vrienden, oude liefdes, nieuwe liefdes. Alle personages zijn leuk, zelfs de karakters die je in eerste instantie wat minder vindt. Vooruit: er zit 1 kwal in, de baas van Norman’s moeder. Perfect dus voor de zomer van 2021! Op het balkon, aan het zwembad of in je all inclusive. Veel plezier ermee!’

Benieuwd? Bestel De Goede Grap Van Norman Foreman via Bol.com.

Boekentip 3: Petite van Edward Carey

Als je aan Marga van Boekrecensiesblog vraagt of ze je een leestip wil geven voor de zomer, dan kun je dit antwoord verwachten: ‘Ik heb zoveel tips voor je.’ Als je dan zegt dat het echt maar een tip mag zijn, krijg je ‘Dan raad ik Petite aan.’

‘Petite is een prachtig, dik boek, geschreven door Edward Carey en vertaald door Karina van Santen. Het gaat over het merkwaardige leven van Marie Tussaud. Iedereen is er ongetwijfeld wel eens geweest; het wassenbeeldenmuseum in Amsterdam: Madame Tussaud. Er zijn niet alleen prachtige wassenbeelden te zien van allerlei bekende mensen, maar er is vooral een groot stuk geschiedenis te ervaren. Belangrijke kopstukken die een rol hebben gespeeld in de wereldgeschiedenis, en specifiek van de geschiedenis van Nederland, worden allemaal tentoongesteld.

Ik heb genoten van het boek. Ik moest wel even wennen aan de schrijfstijl die af en toe té veel voorbeelden gaf van een bepaald thema. Bovendien waren de conversaties een beetje staccato, vooral de woorden die werden gesproken tussen de weduwe en Petite, waren ronduit naar en té gemeen.

Maar het verhaal en de liefde overwint. De combinatie van haar persoonlijke leven en gevoelens, met op de achtergrond de tijdgeest en de Franse Revolutie, is subliem. De uitdieping van de karakters en de zeer gedetailleerde beschrijvingen van het werken met was en hoofden zijn uniek. En de bijlijnen in het verhaal zijn ook de moeite waard.’

Benieuwd? Lees de hele review van Marga of bestel Petite via Bol.com.

Ben je op zoek naar meer boekentips? Lees dan ook onze boekentips over duurzaam lezen, de Tweede Wereldoorlog of de vier boeken die je zéker eens moet lezen.

Over de auteur

Schrijven zit in mijn DNA, net als lezen. Ik ben de oprichter van Queesten Boekproducties, schrijf zelf veel blogs en ben bezig aan mijn tweede roman. Daarnaast werk ik als onderwijskundige bij een ROC.