Boekrecensiesblog: een site vol persoonlijke reviews

Boekrecensiesblog: een site vol persoonlijke reviews

Als schrijver zijn boekrecensies heel belangrijk. Veel lezers kiezen hun boeken op basis van tips en reviews uit kranten en van reviewsites en -blogs. Het grote voordeel van een online review: er kan meteen doorgeklikt worden naar jouw boek. Dat maakt het kopen ervan makkelijker. Queesten sprak met Marga van der Vet van Boekrecensiesblog over het ontstaan van de site en waar ze op let bij het reviewen.

Marga Boekrecensiesblogg

Eerst wat feitjes. Boekrecensiesblog bestaat sinds 2017 en sinds 2019 in de huidige vorm. Er verschijnen wekelijks meerdere boekrecensies. Zowel van recente boeken als van boeken die al wat langer geleden verschenen zijn. Daarnaast vind je op het blog ook interviews met schrijvers en verzamelblogs. Bijvoorbeeld rondom vader- en moederdag en tips voor zomerse boeken. Maar ook blogs over minibiebs en schrijftips komen voorbij. Kenmerkend voor de reviews is dat er geen sterren of cijfers worden gegeven. Marga van der Vet is de oprichtster van Boekrecensiesblog. Samen met een team van vaste bloggers (waaronder ik) en gastbloggers schrijft ze alle blogs. We vroegen haar naar het hoe, wat en waarom van de reviewsite.

Waar is het idee van Boekrecensiesblog vandaan gekomen?

Ik lees mijn hele leven al met veel plezier boeken. Daarbij vind ik het vooral leuk om met familie en vrienden over boeken te praten. Hoe leuk is het als een ander hetzelfde boek heeft gelezen en je kunt dit even nabespreken? Of je hebt beiden een heel andere mening en komt tot een andere conclusie? Ik genoot daar altijd van maar ik merkte dat ik zelf ook vaak té enthousiast of zelfs opdringerig kon zijn. ‘Dit boek móet je lezen!’ riep ik dan en dat had vaker het tegenovergestelde effect 🙂

Internet gaf op den duur meer bevrediging. Ik las graag andermans boekrecensies of verslagen over boeken. Maar het viel mij wel op dat de recensies of érg lang waren en complete diepte-analyses waren, óf het was: “Dit boek is toppie!” Ik miste zelf een beetje recensies die ‘lekker leesbaar’ waren en daarbij ook enthousiasmerend. Zodoende ben ik zelf begonnen met boekrecensies te schrijven in mijn eigen stijl. Zonder regels, zonder negativiteit en zonder sterren of puntenwaardering.

Al snel deden er vijf fantastische vrouwen en één dichter mee en zodoende heeft Boekrecensiesblog een groot aanbod en een lekker tempo.

Recenseert Boekrecensiesblog ieder boek?

Ja, in principe wel. Maar natuurlijk hebben we wel ieder onze eigen smaak en soms past een boek bij niemand. Bijvoorbeeld een biografie over Trump, een voetballer of een boek dat een politieke kleur heeft waar we ons niet prettig bij voelen. Ook vinden we ‘dromen-encyclopedie’ en ‘start vandaag met ademen’ niet zo interessant. We zijn allemaal wel vrij down-to-earth en lezen vooral voor ons plezier. Het komt ook voor dat alle recensentes vol zitten – we krijgen soms meer aanvragen dan we kunnen behandelen. Zeker omdat we ook zelf nog graag boeken kiezen.

Qua genres komt er een breed aanbod voorbij. We lezen van thrillers tot en met romans en van kookboeken tot en met kinderboeken. Daarbij heeft de ene recensente bijvoorbeeld meer feeling met feelgoodromans 😉 en de andere houdt meer van donkere dystopische thrillers. Mocht een boek ons echt niet aanspreken qua genre of onderwerp, dan laten we dit weten en ligt het uitblijven van een recensie dus niet aan de kwaliteiten van het boek zelf, maar aan onze persoonlijke voorkeur.

Heeft het feit dat je een recensiesite hebt er voor gezorgd dat je anders bent gaan lezen?

Ja en nee.  Ja, in de vorm van tempo en het aanstekelijke enthousiasme van het team. En ook alle nieuwsbrieven van uitgeverijen die langskomen zijn zeer stimulerend. Nee, in de vorm van persoonlijke smaak, tijd en gelegenheid. Ook ben ik niet met een andere insteek gaan lezen zoals misschien filmcritici naar films kijken.

Waar moet een goede boekrecensie volgens jou aan voldoen?

Een goede boekrecensie vertelt iets over de schrijver, de inhoud van het boek en de hamvraag: “Zou je dit boek aan anderen aanraden?”  Voor de rest hoeft het van ons geen diepte-analyse te zijn en ook geen uitgebreide, gestandaardiseerde recensies zoals bij het vak Nederlands hoort. Het is vooral belangrijk dat de recensie enthousiasmeert en duidelijk is.

Welke tip wil je schrijvers meegeven die hun boek aanbieden aan Boekrecensiesblog voor een review?

Ik zou het fijn vinden als schrijvers eerst even onze pagina ‘over-ons‘ lezen.  Dan weten ze bijvoorbeeld dat wij niet met een puntensysteem werken, graag het boek fysiek in handen krijgen en wij er niet voor worden betaald.  Vaak merk ik dat in de begeleidende email dit soort vragen staan en nog vaker wordt ons een e-book aangeboden. Dat begrijpen we uiteraard, maar de meesten van ons lezen liever niet vanaf het beeldscherm en beoordelen bovendien het boek ook graag op qua lay-out en vormgeving.

We werken snel en mochten dit niet lukken vanwege bijvoorbeeld een studie, ziekte of verhuizing, dan geven we dit van te voren duidelijk aan. Liggen er te veel boeken op de ‘nog te lezen stapel’ dan kan het ook zijn dat we een boek afwijzen.

De communicatie met de schrijver is vaak relaxed. Daar voelen wij ons prettiger bij dan wanneer dit allemaal heel officieel verloopt. Ook laten we altijd even weten wanneer de recensie online gaat en verzoeken wij de schrijver of uitgever het ook zelf op social media te delen.

Wat doe je als je een boek niet goed of mooi vindt?

Mochten we een boek echt niet prettig vinden qua schrijfstijl of inhoud, dan melden we dit liever dan dat we door gaan en er een negatieve recensie komt. Dit laatste is voor beiden niet prettig.  Natuurlijk hebben we dit al een paar keer meegemaakt, vervelend maar helaas onoverkomelijk.

Wat is het mooiste of meest verrassende boek dat je in die jaren hebt gelezen voor een review?

Oei, dat is een moeilijke vraag.  Aurora,  Petit, Foon en ‘Jaag je ploeg over de botten van de doden’  vond ik echt geweldig. Maar ook het laatste boek dat ik las, Greenwood.  Als ik denk aan de selfpublishers dan vond ik het boekje Als Liefde Het Enige Medicijn Is erg verrassend. Ik had niet zoveel zin in dit boekje omdat het onderwerp erg beladen en emotioneel is (de dood van een jong kindje). Maar ik kreeg het boekje via-via in handen. Ik las het echter in twee dagen uit en had na afloop een brok in mijn keel.  De schrijfster had geen enkele pretenties om een goed boek te schrijven maar wilde een document nalaten aan vrienden en familie. Toch is het een boekje dat je raakt, ook al ken je de mensen persoonlijk niet.

Zo komen er vaker boeken van selfpublishers langs, die eigenlijk bovenop de stapel in de Bruna zouden moeten liggen! En dan helpen wij graag om om het boekje te promoten!

Boekrecensies zijn voor jou als schrijver super belangrijk bij de promotie van je boek. Wil je weten hoe je aan recensies komt? Lees het uitgebreide blog hierover! Wil je meer weten over promotiemogelijkheden, lees dit blog over boekpromotie. En wil je jouw kennis ook delen in een gastblog? Neem vooral contact met ons op!