Boekentips: Duurzaam lezen

Juni stond in het teken van duurzaam lezen: boeken over duurzaamheid en het maken van duurzame(re) keuzes in je dagelijks leven. Mirjam van Elst deelde vier boekentips die je laten zien hoe je dat doet. Waarbij ze ook nog eens lekker pragmatisch is. In dit blog met boekentips lees je de vier non-fictie aanbevelingen van haar hand.

Vrouw leest op bank

Duurzaam lezen. Daarmee bedoel ik niet dat je de kachel op 15 moet zetten en onder 3 dekens moet gaan zitten. Mag wel, natuurlijk. Maar ik bedoel boeken over duurzaamheid. Want soms wil je gewoon wat meer achtergrondinformatie. De komende vier weken deel ik mijn tips met je!

De Verborgen Impact – Babette Porcelijn

Babette is zo ongeveer de goeroe van duurzaamheid, ik kom haar naam en haar boek overal tegen. Babette heeft een ontwerpstudio voor design en communicatie en natuurlijk heeft ze haar eigen boek ook ontworpen. Door de vele graphics is het ‘De verborgen impact’ heel toegankelijk en overzichtelijk. Best prettig, want het onderwerp duurzaamheid is niet altijd even licht en luchtig. Wanneer doe je het goed? Aan iedere goede keuze lijkt wel een nadeel te kleven. Babette’s keuzeboom vind ik geweldig, zo maak ik in de supermarkt* veel makkelijker een verantwoorde keuze.

* Ja, ik ga nog steeds naar de supermarkt. Die zit namelijk aan het einde van de straat, dus ik hoef er niet naartoe te rijden. Ik heb een tijdje biologisch gekocht van een lokale kweker, maar dat bleek toch lastig om vol te houden. Onder meer omdat ik er apart voor in de auto moest stappen, ze niet altijd alles hadden en hun openingstijden voor mij niet altijd uitkwamen. En mijn supermarkt op de hoek is van 8 tot 9 uur ’s avonds open. Tja.

Dit boek lezen? Ga naar je lokale boekhandel of bestel het via bol.com.

Het Zero Waste Project – Jessie en Nickie Kroon

De ondertitel van dit boek is ‘Een leuker leven met minder plastic’. Dat lijkt me wel wat, want men… Wat zit er toch veel in plastic verpakt. Hele supermarkten liggen vol met plastic met voedsel erin. Ja, fijn dat we nu allemaal met een ‘tote bag’ naar de winkel gaan, maar wat kunnen we nog meer doen om de plastic bergen te verminderen?

Jessie en Nickie leggen het uit. De zusjes laten zien hoe je thuis en in de supermarkt je verbruik van plastic vermindert. Ze hebben het ook over consumeren en consuminderen en hoe je het voor jezelf leuk houdt. Omdat je het anders niet volhoudt.

Dit boek lezen? Ga naar je lokale boekhandel of bestel het via bol.com.

Dit is een goede Gids – Marieke Eyskoot

‘Voor een duurzame lifestyle’, dat is de ondertitel van Eyskoot’s boek en dat dekt de lading goed. Eyskoot’s boek staat vol met tips over producten. Welke duurzame opties er zijn en waar je deze het beste kunt aanschaffen.

Je kunt natuurlijk zeggen dat tweedehands kopen of niet kopen nog duurzamer is. Eens. Maar goed, dat wordt toch lastig met bijvoorbeeld een dagcrème. Dankzij Eyskoot wordt mijn volgende parfum biologisch en vegan. Had ik niet bij stilgestaan, dat dat een ding was. De interviews met duurzame ondernemers zijn ook erg inspirerend, definitely food for thought!

Dit boek lezen? Ga naar je lokale boekhandel of bestel het via bol.com.

Hoe je thuis de wereld kunt redden, een ding tegelijk – Tara Shine

Dit boek is echt geweldig. Het is toegankelijk voor beginnende wereldverbeteraars, het is nergens belerend en er is ook geen opgeheven vingertje te vinden. Tara Shine snapt dat je ergens moet beginnen en dat iedere bijdrage welkom is. Maar het is ook erg geschikt voor mensen met een groen hart die al wat langer bezig zijn. Wel een kleine waarschuwing: ‘Hoe je thuis de wereld kunt redden’ bevat zo veel informatie en tips dat je je al snel weer een beginner voelt. Het boek is ingedeeld op ruimtes in huis, best een verrassend keuze. Maar wel leuk!

Door Shine’s item over stofzuigers heb ik het duurzaamheidsaspect meegenomen toen de mijne kaduuk ging. Had ik anders helemaal niet aan gedacht. Nu kocht ik er een met het hoogste duurzaamheidslabel en het was een tweedehandsje. Althans, er was iemand anders die ‘m in eerste instantie kocht en die heeft ‘m meteen weer geretourneerd. Best. Leverde mij een korting van zo’n 3 Euro op. Kon ik toch weer een frietje van eten.

Dit boek lezen? Ga naar je lokale boekhandel of bestel het via bol.com.

Heb jij nog tips voor boeken die helpen bij duurzaam leven? Boeken die iedereen perse moet lezen? Laat het weten! En lees vooral ook de boekentips van februari van Mirjam nog even terug als je geniet van haar reviews. Meer boekentips van Queesten? Iedere zaterdag vind je een nieuwe boekentip op ons Instagram-account.

Over de auteur

profielfoto Mirjam van Elst
Mirjam van Elst

Mirjam houdt van verhalen. Ze vertelt ze met letters en pixels. Mirjam leest veel en zegt over zichzelf 'ik ben een boekenwurm met een grote ‘appetite’. Op dit moment lees ik veel non-fictie, ik houd me bezig met duurzaamheid en inclusiviteit. Vorig jaar heb ik me op klassieke literatuur gestort. Waardoor ik prachtige titels heb ontdekt, zoals De Voorlezer van Bernhard Schlink.' Mirjam is gek op minibiebs en kringlopen.