Ervaringen van een auteur: de emoties

Verbazing

De grootste verandering in mijn leven begon vier jaar geleden. Mijn naam is Laura Potters en ik ben de trotse eigenaresse van twee prachtige bedrijven: SeeZen en Laura’s Dance. Twaalf jaar lang heb ik mijn succesvolle dansschool gerund en toch besloot ik in 2016 om te stoppen. Ik ben daarna gaan schrijven over al mijn ervaringen binnen mijn dansschool. Op dat moment wist ik nog niet dat het zou eindigen in een debuut als schrijfster en dat mijn dansschool weer open zou gaan. Dat geeft maar aan hoe onvoorspelbaar het leven kan zijn.

Angst

Ik kwam tijdens mijn boekproces terecht in een stroming die ik zelden had gevoeld. Alle emoties kwamen voorbij en ik werd soms angstig bij de vraag: ‘Wat zouden andere mensen straks van mijn manier van schrijven vinden?’ Ik snapte niet waarom ik mezelf daarmee bezighield. In die tussenliggende jaren dat ik geen dansschool had, werkte ik juist hard aan mezelf om meningen van anderen los te kunnen laten. Ik weet inmiddels dat er volgens het Enneagram meerdere type mensen bestaan dus zijn er altijd mensen die jouw manier van ‘zijn’ niet waarderen of begrijpen. Zelf ben ik in dit Enneagram de ‘perfectionist’ en daarna de ‘helper’. Het minst aantal punten scoor ik als ‘verkoper’. Mooi hoe je dingen over jezelf bevestigd kunt krijgen.

Voelen

Voelen is een belangrijk woord dat niet meer zo vanzelfsprekend is. We staan als mens bijna de gehele dag ‘aan’. Ik krijg de volgende hulpvraag van mensen: ‘Laura, ik wil zo graag weer leren voelen, maar ik weet niet meer waar dat bij mij zit.’ Je komt dan erg ver van jezelf af te staan en vaak heb je dat helemaal niet in de gaten. Het verstand heeft alles overgenomen en niet iedereen beschikt over zelfreflectie. Je worstelt maar door en krijgt er steeds meer onzekerheden bij. Je kunt dan wijzen naar andere mensen, maar jij bent de enige die verantwoordelijk is voor jouw eigen leven, en je onzekerheden daarbij.

Blijdschap

Zelf heb ik soms last van al mijn voelsprieten, maar voor mijn boekproces als intuïtief schrijfster was dat nu in mijn voordeel. Ik kon me vaak afsluiten voor alles en iedereen. Ik voelde wat ik wilde schrijven en werd steeds vrolijker van de dieren die in mijn boek Laura’s Danskoffers voorbij kwamen. Ik kon die blijdschap delen met mijn vriendin, omdat zij direct wist wat ik ermee bedoelde. De tranen rolden over onze wangen, plezier maken is zo belangrijk.

Benieuwd naar het boek van Laura? Bestel Laura’s Danskoffers nu online. Benieuwd naar meer ervaringen van een auteur? Lees dan ook het blog van Ilona de Wit.