Interview met Lianne Reijntjes, auteur van Kwetsbaar Verliefd

In september 2020 verscheen de feelgoodroman van Lianne Reijntjes, Kwetsbaar Verliefd, waarmee ze op de shortlist staat van The Indie Awards. Want: Lianne heeft het boek zelf uitgegeven. Via #steundeselfpubber roept ze op tot meer steun voor selfpubbers. Hoogste tijd om haar te vragen hoe ze zelf tot deze keuze is gekomen en welke tips ze heeft voor andere auteurs die deze route willen gaan bewandelen!

Vertel eens: wie is Lianne Reijntjes?

Om bij het begin te beginnen: ik ben geboren in de zomer van 1992 en op volwassen leeftijd van Venlo naar Alkmaar verhuisd, waar ik nu woon met mijn vriend en twee katten. Ik heb een grote passie voor schrijven, feelgoodromans en ondernemen en die passies kan ik nu allemaal mooi combineren met het zelf uitgeven van mijn boeken. Sinds 2020 heb ik drie uitgaves op mijn naam staan; een verhalenbundel, een novelle en een roman, Kwetsbaar verliefd. Ook sta ik met een kort verhaal in een kerstbundel van een e-bookuitgeverij, dus eigenlijk vier uitgaves in een jaar 🙂 Naast schrijven houd ik ook erg van sushi, reizen naar warme zonbestemmingen en ben ik ook sinds kort weer met zangles begonnen, na jaren me alleen op het schrijven gefocust te hebben. 

Hoe is jouw boek Kwetsbaar Verliefd ontstaan?

Kwetsbaar Verliefd  is ontstaan uit een kort verhaal. In 2019 kreeg ik het idee om een verhalenbundel te maken met andere beginnende en onbekende auteurs. Dit werd Zomerdromen,  een verhalenbundel met allemaal zomerse feelgoodverhalen. Deze is in juni 2020 verschenen. Het criterium was dat het zich in een zomerse setting zou afspelen. In september 2019 ging ik op vakantie naar Spanje en ben ik ook een paar dagen naar Barcelona geweest, de stad waar Kwetsbaar Verliefd zich afspeelt. Daar heb ik inspiratie opgedaan voor het korte verhaal.

De hoofdpersoon Gia was de huisgenoot van de hoofdpersoon uit een eerder kort verhaal dat ik schreef voor een platform. Ik had al plannen om daar een vervolgverhaal voor op mijn website van te maken, dat ik in het voorjaar van 2020 schreef. Inmiddels heb ik het uitgebracht als e-book met de titel Ik Haat Je (Maar Niet Heus), dat je gratis kunt downloaden op mijn website. Maar hoe verder dat verhaal vorderde, hoe meer ik merkte dat Gia een eigen verhaal moest krijgen. Ze bleek een heel interessant en verbitterd personage te zijn en ik begon me af te vragen hoe het kwam dat ze ooit zo was geworden. Gek hè, hoe personages tot leven kunnen komen in je hoofd en ze je ‘meer’ geven om over te schrijven. Toen kreeg ik het idee om haar korte verhaal uit Zomerdromen uit te breiden tot een hele roman, wat dus Kwetsbaar verliefd is geworden. Al deze verhalen zijn dus met elkaar verbonden.

Had je al ervaring met schrijven toen je aan Kwetsbaar Verliefd begon?

Ik had eerder al heel veel verhalen geschreven. Korte, maar ook lange verhalen. Ik heb heel veel geschreven op mijn zolderkamer, toen ik nog thuis woonde, maar die verhalen heb ik nooit gepubliceerd. Dat hoeft ook niet, die zie ik meer als ervarings- en oefenmateriaal. Ik moest ze schrijven om te leren hoe schrijven werkt, en om mezelf en mijn schrijfstijl te verbeteren. Toen ik op mezelf woonde wilde ik echt werk gaan maken van mijn schrijfambities en heb ik hulp ingeschakeld om een verhaal dat in mijn hoofd zat uit te gaan werken. Dit heb ik geschreven en meermaals opgestuurd naar verschillende uitgevers, met alleen maar afwijzingen tot gevolg. Dat vond ik toen wel jammer, maar daar heb ik wel van geleerd. Ik denk dat ik anders nooit de stap had gemaakt naar het zelf uitgeven van mijn daaropvolgende verhaal Kwetsbaar Verliefd.

Heb je tijdens het schrijven hulp gehad of advies gevraagd?

Toen ik echt werk wilde maken van mijn schrijfambities wel, zoals ik net al benoemde. Maar toen ik Kwetsbaar Verliefd schreef was ik inmiddels al ver genoeg om het zelf te kunnen. Ook het zelf uitgeven heb ik grotendeels zelf uitgezocht. Ik had ik zoiets van: als ik eenmaal besluit om het zelf te doen, wil ik ook echt alles zelf doen. Niet bij een soort selfpublishingsplatform, maar zelf mensen zoeken voor bijvoorbeeld het ontwerpen van de cover en de vormgeving. Dat kon ik niet zelf, dus daar heb ik wel mensen voor ingehuurd. Dus dat was vooral hulp voor het uitgeven, maar hulp voor het schrijven zelf had ik niet nodig.

Je hebt je boek uiteindelijk zelf uitgegeven. Dat was je eerst niet van plan. Waarom heb je hier toch voor gekozen?

Het gekke is dat ik vroeger echt helemaal niks met zelf uitgeven had. Toen ging ik Kwetsbaar Verliefd schrijven en gek genoeg dacht ik er niet eens aan om dat boek op te sturen naar een uitgeverij. Ten eerste zou het dan nog maanden (al dan niet jaren) duren voordat het boek er eindelijk zou komen en ik wilde dit verhaal gewoon graag nu vertellen. Ook zou ik de verhalenbundel Zomerdromen ook in eigen beheer houden, aangezien ik het met meerder auteurs maakte. Dus voelde het een beetje vreemd om de uitgebreide versie wél op te gaan sturen. Deze moest er ook helemaal van mijn eigen hand komen.

Natuurlijk heb ik wel getwijfeld, hoor. Zou je dat wel doen? Ging er meteen door mijn hoofd. Maar het was corona en ik kwam thuis te zitten. Ik had niet veel te doen, dus toen dacht ik: waarom ook eigenlijk niet? Dus besloot ik ervoor te gaan en me te verdiepen in het uitgeven in eigen beheer. Inmiddels is het boek al een half jaar uit en is er een audioboek verschenen, ligt het in de bibliotheken en ben ik veelvuldig in de media verschenen. Dat had ik allemaal nooit verwacht!

Je bent al bezig aan een tweede boek, wil je dit ook weer zelf uitgeven?

Het verhaal is al af, het hoeft alleen nog maar in boekvorm te verschijnen. Dit is het verhaal dat ik schreef toen ik net op mezelf woonde. Het is ontstaan voordat ik Kwetsbaar Verliefd ooit bedacht, en het verhaal heeft een bijzondere betekenis voor mij. Ik heb het verhaal bedacht toen ik vanwege een loting op een appartement op mezelf kon gaan wonen. Als ik daar niet op gereageerd had, was dit verhaal er niet geweest.

Het is eigenlijk een trilogie, dus best een uitdaging om zelf uit te gaan geven. Ik heb eigenlijk altijd een uitgeverij voor deze serie gewild.Maar inmiddels weet ik dat ik zelf uitgeven ook kan, omdat het met Kwetsbaar Verliefd ook is gelukt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.

Het eerste deel van deze trilogie komt op 1 september dit jaar uit, precies vijf jaar nadat ik de eerste letter op papier zette. Dan is de cirkel voor mij mooi rond.

Terug naar het zelf schijven en uitgeven. Als je alles van tevoren had geweten, zijn er dan dingen die je graag eerder had geweten?

Ik denk dat ik dan wel eerder was begonnen met zelf uitgeven, dat had me veel frustratie, onzekerheid en ook geld bespaard. Maar alles gebeurt met een reden en deze weg moest ik afleggen om te leren. Ik zie het zelf uitgeven ook niet als ‘falen’, omdat ik alleen maar afwijzingen van uitgeverijen heb gekregen, maar als een manier om het anders te doen. Om een soort tegengeluid te bieden aan mensen zodat ze kunnen zien dat het zo ook kan. Daarin wil ik dat verschil maken.

Wat is de beste tip die jij in dit hele schrijf- en uitgeeftraject hebt gehad?

Om alles positief te gaan bekrachtigen. Ik heb affirmaties opgeschreven, voor mezelf hardop herhaald en mezelf ingepraat dat ik echt in mezelf en in mijn boek moest blijven geloven. Dat heb ik zeker gedaan en dat doe ik nog steeds. Positieve woorden voor jezelf opschrijven en herhalen raad ik ook iedereen aan, bij alles wat je doet. Het zorgt ervoor dat je, ook als het wat minder gaat, in jezelf blijft geloven en sneller geneigd bent om door te gaan en niet op te geven.

Wat is de leukste ervaring die je hebt gehad in dit hele traject?

Er waren superveel fantastisch mooie ervaringen, zoals dat ik binnen drie weken de rechten voor het audioboek verkocht, of dat ik Kwetsbaar Verliefd voor het eerst in boekvorm in handen hield. Ook de eerste (mooie) recensies binnenkrijgen is echt een bijzonder mooi moment. Gewoon dat ik mensen blij en vrolijk kan maken met mijn verhalen in deze nare tijd, vind ik heel mooi om te zien en ook om daar aan bij te dragen.

Wat zou je iemand willen meegeven die denkt aan het schrijven van een boek?

Schakel hulp in. Echt, je kunt het niet alleen. Voor mijn eerste verhaal (het boek dat nu in september uitkomt) heb ik ook hulp gevraagd om het plot en de personages uit te werken, want anders was ik geen stap verder gekomen. Vraag iemand die weet hoe het werkt en hoe het voelt, die weet wat er allemaal bij zo’n traject komt kijken. Het is niet alleen maar schrijven en dan heb je een boek.

Ik geef 1-op-1 strategiesessies waarin ik jou verder ga helpen met jouw roman, zodat jij precies weet welke kant je op moet en hoe je je verhaal moet gaan schrijven. Ik help jou hier graag bij, omdat ik door precies hetzelfde ben gegaan. Nu dat ik dit allemaal heb mogen ervaren, wil ik jou helpen om jou droom waar te maken!

 

Over de auteur

Schrijven zit in mijn DNA, net als lezen. Ik ben de oprichter van Queesten Boekproducties, schrijf zelf veel blogs en ben bezig aan mijn tweede roman. Daarnaast werk ik als onderwijskundige bij een ROC.