Leer schrijven van de meesters

Goed schrijven leer je onder andere door… veel te lezen. Daarom vind je vanaf nu regelmatig boekentips op Queesten.nl. De meesters van de literatuur gieten al hun kennis, ervaring en talent in zoveel mooie boeken, en daar kun jij iets van leren. Hoe? Dat lees je hieronder.

queesten-leer-van-de-meesters

Bewaar passages of zinnen die je raken

Raak je ontroerd, boos of geïrriteerd door iets dat je leest? Bewaar het! Blijkbaar raakt de schrijver een gevoelige snaar en jij wil leren hoe hij of zij dat voor elkaar krijgt. Maak daarom foto’s, onderstreep zinnen of sla teksten op in een apart document. Kies de vorm die het beste bij jou past en verzamel alle woorden, zinnen en passages die je raken. Neem vervolgens af en toe de tijd om ze door te nemen en laat je inspireren door de groten der aarde.

Bestudeer de techniek

Hoe bouwt jouw favoriete schrijver spanning op in een verhaal? Hoe maakt hij of zij dialogen levendig en geloofwaardig? Wat zijn de elementen in verhaallijnen, personages en genres die je aanspreken? Lees niet alleen het verhaal als lezer, maar bestudeer het als schrijver en verwerk de belangrijkste lessen in je eigen verhalen.

Leer over het schrijfproces

Besef dat het boek dat je leest, de tekst die je ontroert of het personage waar je van bent gaan houden een resultaat is van verschillende redactierondes. Ook jouw favoriete schrijvers doorstaan de talloze worstelingen van het schrijfproces. Ze praten daarover in interviews, webinars en bij boekpresentaties. Duik in die gesprekken en leer hoe zij omgaan met de uitdagingen die jij ook tegenkomt.

Imiteer je favoriete schrijver

Nee, we adviseren je niet om plagiaat te plegen. Het is slechts een schrijfoefening. Schrijf of herschrijf een stuk van jouw verhaal eens in hetzelfde ritme, de vertelstem, vorm of stijl van je favoriete schrijver. Wat doet dit met je verhaal? Probeer het ook eens met de kenmerken van een andere schrijver. Zo leer je schrijvers te begrijpen en de onderlinge verschillen te herkennen waardoor je ook anders naar je eigen verhalen kunt kijken en de verschillende vormen, stijlen en ritmes kunt toepassen.

Volg je favorieten

Haast jij je naar de boekhandel of online shops zodra het boek van je favoriete schrijver uitkomt? Super! Maar dat is niet wat we bedoelen met volg je favorieten. Nee, volg ze waar mogelijk buiten hun boeken om. Lees interviews, kijk naar programma’s waar ze te gast zijn en volg hen op social media. Om te leren over het schrijfproces, zoals hierboven al genoemd, maar ook om te leren over alles om de boeken heen.

Hoe pakken zij een boekpresentatie aan? In wat voor programma’s verschijnen ze? In welke bladen en op welke websites verschijnen ze? En wat delen ze zoal op eigen websites, blogs of social media? Ook die aspecten zijn voor jou als schrijver belangrijk om te bepalen. Hoe zet jij jezelf in de markt? Hoe wil je overkomen? Wat is jouw (persoonlijke) verhaal? Doe inspiratie op via succesvolle auteurs en nieuwkomers en verweef de elementen die bij jou passen in je eigen plannen.

Over de auteur

Ik lees en schrijf de hele dag door. Als blogger voor NLtraveler.com, als freelance tekstschrijver en online redacteur onder de naam Mavando en ook hier voor Queesten Boekproducties. Naast muziekfreak en reisjunkie ben ik een enorme boekenfan. Met name non-fictie met een focus op zelfontwikkeling verslind ik momenteel, maar ook van romans, thrillers en fantasy kan ik genieten. Mijn leesstapel is dan ook groot, zoals bij velen.