NaNoWriMo: een maand lang een stok achter de deur

November staat voor de deur, de hoogste tijd voor NaNoWriMo: (inter)national novel writing month! Een maand lang aandacht voor je boek, met als doel aan het eind 50.000 woorden verder te zijn.

NaNoWriMo: een maand lang een stok achter de deur

Geschiedenis

Even terug in de tijd, naar 1999 om precies te zijn. Chris Baty organiseert dat jaar in juli voor het eerst een schrijfevenement. 21 aspirant-schrijvers doen mee. In 2000 verplaatst hij het evenement naar november: het is dan minder goed weer, dus mensen blijven sneller binnen en dat maakt het makkelijker om (veel) te schrijven. Doel van het evenement: in een maand tijd een boek schrijven van 50.000 woorden.

Inmiddels doen jaarlijks ontzettend veel mensen mee. En zijn er een aantal bekende boeken ontstaan dankzij NaNoWriMo. Zoals Water For Elephants van Sara Gruen, The Night Circus van Erin Morgenstern en een persoonlijke favoriet van mij, Wool van Hugh Howey. Als WriMo bevind jij je dus in goed gezelschap!

De regels van NaNoWriMo

De eerste regel is dus die 50.000 woorden in een maand tijd. Verder moet je de enige auteur zijn van het boek. En ook belangrijk: je begint pas op 1 november te schrijven. Natuurlijk mag je je voorbereiden, daar is zelfs ook een evenement voor, maar echt schrijven, dat doe je vanaf 1 november. Het moet gaan om fictie, maar in welk genre maakt niet uit, net zo min als de taal waarin je schrijft.

Bend the rules

Als je iedere dag schrijft, ‘moet’ je dus zo’n 1.667 woorden per dag schrijven. Maar dat hoeft niet; het is geen officiële regel dat je iedere dag moet schrijven. Je kunt dus ook prima in drie dagen 5.000 woorden schrijven en een aantal dagen niets doen. En die 50.000 woorden is dan misschien wel een regel, maar als je verhaal in 45.679 woorden verteld is of als je er 67.891 nodig hebt dan kan dat natuurlijk gewoon. NaNoWriMo kent daarnaast badges toe, waarvan er een de rebel is. Voor de mensen die bijvoorbeeld toch al iets hebben geschreven voor 1 november … Dat mag dan misschien niet, maar ja, als je inspiratie hebt, begin vooral! Zo zijn er ook mensen die in 2020 verder gaan aan hun project van 2019.

Waarom zou je meedoen aan NaNoWriMo?

Allereerst: vanwege de stok achter de deur. Misschien herken je het wel dat als je een doel hebt met een concrete planning het ook makkelijker is om in actie te komen. Dat biedt NaNoWriMo je: 50.000 woorden in een maand. Je krijgt badges als je doelen behaalt. Toch leuk! Daarnaast kun je buddies zoeken en actief meedoen op het forum. Door een maand lang te focussen op je boek, maak je het schrijven ook deel van je routine. En dat is belangrijk om uiteindelijk een compleet verhaal te schrijven, je boek af te ronden. Als je maar zo af en toe wat schrijft, dan blijf je niet in je verhaal. Je moet dan iedere keer dat je weer gaat schrijven bedenken ‘waar was ik ook alweer, wat dacht mijn personage op dat moment, wat is de volgende scène?’ En dat kost iedere keer weer tijd – tijd die je had kunnen gebruiken om lekker door te schrijven.

Tip: stop niet aan het einde van een scène

Wil je de volgende dag of twee dagen later weer lekker de draad oppikken? Zorg dan dat je niet eindigt met de laatste zin van een scène of een hoofdstuk. Zorg dat je nog een draadje op kunt pakken, dat je niet meteen iets helemaal nieuws moet gaan schrijven. Dan kom je sneller weer in een fijne schrijfflow en dat motiveert. Probeer het maar uit!

Ga jij ook meedoen aan NaNoWriMo 2020? Leuk als we buddies worden!

Over de auteur

Schrijven zit in mijn DNA, net als lezen. Ik ben de oprichter van Queesten Boekproducties, schrijf zelf veel blogs en ben bezig aan mijn tweede roman. Daarnaast werk ik als onderwijskundige bij een ROC.