Personages opbouwen

Ben je bezig met een roman en vraag je je af hoe je interessante, levensechte personages opbouwt? Wij verzamelden een aantal tips en geven je een lijst met blogs voor nog meer tips!

Personages opbouwen boek

Bedenk de juiste naam

Niet alleen voor je hoofdpersonen, maar ook voor hun hele familie. De drie kinderen van een echtpaar hebben bijvoorbeeld altijd namen die bij elkaar passen. Twijfel je of namen bij elkaar passen? Of wil je weten aan wat voor persoon iemand denkt bij de namen? Vraag de mening van je (toekomstige) lezers! Jij kunt een associatie hebben bij de naam Janneke, maar klopt die bij het beeld dat anderen hebben?

Zorg voor voldoende afwisseling tussen de namen, kies dus geen namen die op elkaar lijken. René en Renée, of Jen en Jan, of Edward en Eduard: het maakt het voor je lezer lastig om de personages uit elkaar te houden en daardoor bouwt je lezer minder snel een band op met je personages.

Tip: zoek via Google uit welke meisjes- of jongensnamen populair waren in het geboortejaar van jouw personages.

Leer je personages kennen: ga met ze in gesprek

Nadat je jouw personages een naam hebt gegeven, moet je ze eerst zelf leren kennen. Beschrijf ze: welke kleur haar en ogen hebben ze, wat voor figuur, kapsel, kledingstijl? In wat voor soort huis wonen ze, in welke stad en wat is kenmerkend voor die omgeving? Hebben ze broers en zussen, goed contact met hun ouders en verdere familie? Ga dan (in gedachten) met ze in gesprek en vraag naar hobby’s, dromen, wensen, maar ook naar de favoriete vakantiebestemming, kleur, eten, sport, enzovoort.

Maak voor alle belangrijke personages een woordwolk, waarin je alles kwijt kan dat bij deze persoon hoort. Ook handig voor jezelf om ze uit elkaar te houden!

Tip: bekijk deze lijst met vragen die je moet kunnen beantwoorden over je personages.

Bedenk wat jouw personages zouden doen in verschillende situaties

Dit kunnen situaties zijn waar je jezelf in bevindt, maar ook situaties die je bedenkt voor je verhaal. Hoe je personages reageren op spannende situaties, bij verdriet van anderen of als er iets heel leuks gebeurt: het zegt allemaal iets over het karakter van je personages. En op een gegeven moment zul je merken dat je er niet meer over na hoeft te denken, dat je direct weet hoe je hoofdpersonen gaan reageren als ze voor een dilemma staan.

Tip: bedenk in je dagelijks leven hoe je hoofdpersoon op dat moment zou reageren op de situatie.

Overdrijf een beetje

Bedenk dat je lezers alleen jouw informatie over de personages krijgen. Ze kunnen niet doorvragen, geen non-verbale signalen oppikken of zien hoe personages op elkaar reageren. Je mag dus best een beetje overdrijven en bepaalde emoties en eigenschappen uitvergroten. Ook weer niet te veel natuurlijk. Daarbij is het belangrijk dat je de lezer zelf iedereen laat leren kennen door hoe ze reageren, wat ze zeggen en hoe ze dat zeggen. Laten zien dus en niet te veel vertellen. Ook wel bekend als show, don’t tell.

Nog meer lezen? In dit artikel op wikiHow wordt nog verder ingegaan op het opbouwen van je personages.

Wil je weten hoe je jouw personages het best met elkaar in gesprek kan laten gaan? Lees dan het gastblog van Martha over het schrijven van dialogen.

Over de auteur

Schrijven zit in mijn DNA, net als lezen. Ik ben de oprichter van Queesten Boekproducties, schrijf zelf veel blogs en ben bezig aan mijn tweede roman. Daarnaast werk ik als onderwijskundige bij een ROC.