Tips voor een schrijfretraite

Een boek schrijven doe je niet in een paar uurtjes tussendoor. Tenminste, de meeste mensen niet. Veel schrijvers trekken zich daarom even terug en gaan, om meters te maken, op schrijfretraite. Denk jij hier ook aan? Lees dan onze tips!

Schrijfretraite vs schrijfvakantie

Schrijfretraite of schrijfvakantie?

Bedenk allereerst of je dit alleen kunt en wilt gaan doen. Ben je bijvoorbeeld een beginnend schrijver en heb je nog veel schrijftips nodig, of kun je wel wat schrijfoefeningen gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een georganiseerde en begeleidde schrijfvakantie. Vaak krijg je een deel van de dag ‘les’, bijvoorbeeld over hoe je jouw verhaal opbouwt, het belang van dialogen, het gebruiken van alle zintuigen, enzovoort. Bij een schrijfretraite, of je die nu alleen doet of georganiseerd, ga je vooral voor het meters maken, het vrij schrijven.

Alleen of begeleid?

Dat wil niet zeggen dat je niet begeleid een schrijfretraite kan doen. Dit kan ook onder begeleiding van een schrijfdocent bijvoorbeeld, en dan alleen of in een groep. Voordeel is dat je dan vaak wat gesprekken hebt met die docent of dat je kunt sparren met de andere deelnemers. Want: soms heb je iemand nodig om je over een hobbel heen te helpen, of om mee na te denken over een wending in je verhaal, een naam van je personage en ga zo maar verder. Ga je begeleid, dan zijn er meestal ook ‘regels’, al is het maar een tijd waarop er gegeten wordt. Sommige mensen vinden dat prettig, andere schrijven graag in een flow. Hoor je tot die laatste groep, dan is de keuze om alleen op  schrijfretraite te gaan een goede. Of denk aan een schrijfmaatje, of iemand die een dag langskomt om te sparren.

Bepaal wat je wil bereiken

Of je nu alleen gaat of met een groep: bepaal vooraf je doel. En bedenk ook of dit haalbaar is. Veel schrijvers zijn niet meer dan vier uur per dag echt productief. Hoeveel kun jij schrijven in die vier uur? Probeer dat eens uit voor je gaat, zodat je niet een doel stelt dat vooraf al niet haalbaar is. Stel doelen per dag en voor de hele periode. Werk je graag lijstjes af en motiveert het als je iets af kunt strepen? Stel dan eventueel ook subdoelen. Dat kan ook iets anders zijn dan alleen maar schrijven! Denk bijvoorbeeld aan nadenken over een titel, bedenken hoe je jouw boek wil uitgeven, wat voor redacteur je zoekt, opzoeken welke eisen een uitgever stelt als je jouw manuscript aan wil bieden, enzovoort.

Kies een inspirerende omgeving

Denk goed na over de omgeving waar je heen gaat, kies er een die je inspireert. Voor de een is dat een plek aan het water, voor de ander is dat het bos en voor weer een ander een drukke stad. Kies bij voorkeur een omgeving die je kent of waar niet heel veel bijzondere dingen te doen zijn. Voor je het weet wil je vooral de omgeving verkennen, in plaats van dagenlang schrijven. Denk ook na over de plek waar je heen gaat: kies je voor een B&B, AirBnB, hotel, huisje – noem het maar op. Misschien kun je overal wel schrijven, maar een tafel en een goede stoel zijn zeker handig.

Zoek je tijdens je schrijfretraite of schrijfvakantie nog tips? Lees dan ook eens onze blogs over hoe je een redacteur vindt, hoe je een boekplanning maakt of bijvoorbeeld hoe je van een writer’s block afkomt.

Over de auteur

Schrijven zit in mijn DNA, net als lezen. Ik ben de oprichter van Queesten Boekproducties, schrijf zelf veel blogs en ben bezig aan mijn tweede roman. Daarnaast werk ik als onderwijskundige bij een ROC.