Ervaringen van een auteur: het heft in eigen hand

Ervaring van een auteur: het heft in eigen handen houden

Op 1 mei 2021 verschijnt Hello Honey, Are You There? van Elly van Driel. In dit ervaringsblog vertelt ze over de keuzes die ze heeft gemaakt in haar uitgeeftraject als selfpublisher en wie ze hier allemaal bij betrokken heeft.

Elly van Driel auteru Honey Are You There

Selfpublishing: ik denk wel dat ik het kan

Als je eindelijk de stap neemt en besluit een boek te gaan schrijven dan denk je er helemaal niet bij na wat er gaat gebeuren als het schrijven is voltooid. Natuurlijk moet er dan een boek van worden gemaakt, dat weet je ook wel, maar dat doet een uitgever toch?

Nou, zo simpel is het niet. Geen enkele uitgever zit op werk te wachten van iemand die haar eerste manuscript opstuurt. Je kunt toch die weg bewandelen, maar daar heb ik niet voor gekozen. Ik wil niet het risico lopen dat mijn boek onder op de grote stapel terecht komt en ik afhankelijk ben van een ander. Ik wil het heft in eigen handen houden. Toen niet beseffend wat er allemaal bij selfpublishing komt kijken! Maar goed om het met Pippi Langkous te zeggen: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Op zoek naar de juiste vormgeving

Een van de dingen waar ik vooraf niet bij stil had gestaan: de vormgeving. Te beginnen met het lettertype. Ik schreef mijn manuscript op een laptop, maar ook op mijn iMac en ontdekte dat de twee verschillende lettertypes en lettergroottes van invloed waren op het plezierig teruglezen van mijn manuscript. Daar was ik toen snel uit het werd het lettertype Bookman Old Style en de grootte op 11.

Daar heeft mijn drukker later nog wel een kritische opmerking over gemaakt. Die vond 10 beter en rekende me ook voor dat het aantal pagina’s dan toch wel behoorlijk toenam. Gezien mijn doelgroep, vrouwen vanaf 40 jaar, wilde ik een niet te kleine lettergrootte, dus nam ik dat nadeel maar voor lief. Van het begin af aan heb ik me voorgenomen om geen concessies aan kwaliteit te doen.

Een eigen uitgeverij of toch een uitgeefplatform?

Ik dacht slim te zijn en net als Astrid zelf een uitgeverij te beginnen. Dat leek me wel wat maar helaas moest ik dat idee laten varen. Je moet dan ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel en daarvoor in Nederland wonen. Aangezien ik in Frankrijk woon, was dat geen optie.

Dan zat er niets anders op dan een uitgeefplatform te zoeken. Die zijn er velen en het is zaak dat je goed onderzoekt welke het beste bij jou past. Wat voor de een ideaal is, hoeft dat niet voor de ander te zijn. De meeste platforms willen bijvoorbeeld helpen met het maken van een cover, maar ook daar had ik mijn eigen ideeën over. Ik heb wel gevraagd of mijn, door een ontwerper gemaakte cover, de toets der kritiek kon doorstaan. Gelukkig was dat zo.

Bespaar niet op de redactie!

Velen denken bij selfpublishing ‘oh dat is een eitje.’ Nou geloof me: het is een EI. Natuurlijk kun je een boek schrijven, zelf nog een keer nakijken en hup laten drukken. Maar het is maar voor weinigen weggelegd dat het dan ook een goed boek is. Voor het uitgeven van een boek komt meer kijken dan het neerpennen van een verhaal. Het moet qua verhaallijn en taaltechnisch correct zijn en daar heb je een redacteur voor nodig. Ik zou iedereen die zelf een boek uit gaat geven willen meegeven: bespaar daar niet op. Een boek met fouten verdient geen schoonheidsprijs en zal ongetwijfeld negatieve recensies krijgen en daar zit niemand op te wachten.

Zoek kritische proeflezers

En wat dacht je van proeflezers? Daar ben ik wel achter gekomen, die zijn van onschatbare waarde. Zoek daarom kritische lezers want aan jaknikkers heb je niets. Beter kritiek voor het gedrukt is dan nadat het boek is uitgegeven. Naast de cover is de achterflap minstens zo belangrijk. Die twee bepalen in een paar seconden wat iemand van je boek vindt en besluit om verder te lezen of om het neer te leggen en een volgend boek te pakken.

Oh ja en vergeet niet al die mensen die meegewerkt hebben om tot het eindresultaat te komen, te bedanken: zonder hun inbreng was het waarschijnlijk nooit zo’n goed boek geworden.

Elly’s boek is verkrijgbaar via haar website. Jouw ervaring met selfpublishing delen? Neem vooral contact met ons op!