Verschillende soorten schrijvers

Wat is dé manier om een boek te schrijven? Die vraag komt regelmatig voorbij. Het antwoord is dat er niet één manier is. Wat voor jou werkt, hangt voor een groot deel af van het soort schrijver dat je bent. In dit blog lees je meer over de zes soorten schrijvers.

soorten schrijvers

Magische formule?

Voor we de zes soorten schrijvers bespreken, eerst antwoord op de prangende vraag: Is het de magische formule, achterhalen wat voor soort schrijver je bent? Nee, helaas, zo eenvoudig is het niet. Maar: het kan je wel verder helpen op lastige momenten. Als je weet wat voor soort schrijver je bent, dan weet je niet alleen waar je goed in bent, maar juist ook wat je valkuilen zijn.

Zes soorten schrijvers

De zes soorten schrijvers zijn de creatieveling, de verzamelaar, de architect, de strateeg, de dichter en de eindredacteur. Deze zes types zijn beschreven in het Handboek Stijl van Burger en de Jong; wat ook een goede tip is als je uitgebreide adviezen zoekt over aantrekkelijk schrijven. We zetten de eigenschappen en valkuilen van de soorten schrijvers op een rij.

De creatieveling
 • Pluspunten: heeft geniale ideeën, ziet onvermoede verbanden en neemt gewaagde standpunten in. Dit zorgt voor veel en originele verhaalideeën.
 • Valkuilen: niet echt geïnteresseerd in het zorgvuldig zoeken naar bronnen en het maken van een degelijke structuur. Dat betekent dat verhalen onlogisch kunnen worden of een onlogische structuur krijgen.
De verzamelaar
 • Pluspunten: leest veel en is goed in het verzamelen van feiten en interessante details. Wil de gegevens compleet hebben en voor iedereen toegankelijk maken.
 • Valkuilen: het samenvoegen van alle feiten tot een interessant, spannend verhaal. Het echte schrijven wordt steeds uitgesteld, want: is alles wel compleet? Vaak blijft het verhaal een opsomming, ook omdat de verzamelaar geen keuze kan maken en alle informatie wil opnemen.
De architect
 • Pluspunten: zet met veel plezier en energie een schrijfplan op en ontwerpt de tekst en de grote lijnen van het verhaal. Dit zorgt voor een goede kapstok waar het verhaal aan opgehangen kan worden.
 • Valkuilen: is minder van de uitvoering en de details. Feiten controleren en aandacht voor spelling en grammatica horen ook bij die details.
 De strateeg
 • Pluspunten: is zich vanaf het begin bewust van de lezer van het verhaal. Dit sluit daarom mooi aan bij de belevingswereld van de doelgroep, met een passende stijl en goede redeneringen.
 • Valkuilen: het opzoeken van feiten is minder belangrijk, net als volledig of precies zijn. Daardoor kan het verhaal gaan rammelen: niet alle stukken passen echt goed bij elkaar.
De dichter
 • Pluspunten: is gek op taal en blinkt daardoor uit in mooie zinnen en origineel taalgebruik. Durft ook persoonlijk te zijn. Dit alles zorgt voor verhalen die meeslepend zijn.
 • Valkuilen: de grote lijnen worden niet goed in de gaten gehouden, net als de feiten en de controleerbaarheid. Hierdoor kan het verhaal vaag worden of onnavolgbaar en mist het precisie.
De eindredacteur
 • Pluspunten: oog voor detail, van het inkorten van de tekst, tot het toepassen van alle regels uit de Dikke van Dale. Ieder woord is raak.
 • Valkuilen: zelf ideeën generen is lastig. En als er een idee is, dan is er het risico van te kritisch zijn: iedere zin moet meteen perfect zijn.

In welk type schrijver herken jij je?

Veel mensen zullen zich herkennen in een van de types, maar het kan ook zo zijn dat je kenmerken van meerdere types hebt. Misschien ben je wel een verzamelaar en dichter. Of een architect met ook eigenschappen van een eindredacteur. Wat vooral belangrijk is, is dat je je bewust bent van de valkuilen die de verschillende types hebben. En waar jij dus mogelijk zelf ook tegenaan loopt. Op die manier kun je jezelf weer aan het werk krijgen. Lukt dat niet? Zoek dan een schrijfmaatje! Het liefst een die jouw valkuilen kent en je er mee kan helpen. Ben je zelf een ideeënman of -vrouw? Dan kan een eindredacteur je bijvoorbeeld goed verder helpen. En de combinatie van een verzamelaar en een eindredacteur werkt ook goed.

Meer weten?

Wil je hier nog wat meer over weten? In deze aflevering van de podcast Literair Café met DrsPee van Marta Pelkman vertelt ze nog wat meer over de verschillende soorten schrijvers. Dit wordt aangevuld met twaalf misverstanden over schrijven.

Foto-credits: Laura Chouette voor Unsplash

Over de auteur

Schrijven zit in mijn DNA, net als lezen. Ik ben de oprichter van Queesten Boekproducties, schrijf zelf veel blogs en ben bezig aan mijn tweede roman. Daarnaast werk ik als onderwijskundige bij een ROC.