Een spontaan, uit de hand gelopen idee: Joris Hoekstra vertelt

Stukjes Van David: een spontaan, uit de hand gelopen idee

Tijdens de lockdown schrijft Joris Hoekstra zijn eerste boek: Stukjes Van David. Een bijzonder krachtig, goed geschreven verhaal. In dit blog vertelt hij over zijn schrijf- en uitgeefavontuur.

Portret Joris Hoekstra

Mij is gevraagd iets te vertellen over mijn selfpublishing ervaringen. Ter inspiratie voor andere auteurs. Een erg leuke vraag, omdat ik mezelf nooit als auteur heb gezien en nog steeds niet echt zo zie. Er ligt echter wel een roman van mij in de winkels, Stukjes Van David. Waar ik inmiddels steeds trotser op ben. Graag deel ik daarom mijn ervaringen in de hoop dat anderen daar iets aan kunnen hebben!

Een spontaan en uit de hand gelopen idee

Om te beginnen vertel ik graag meer over hoe het boek Stukjes Van David ontstaan is. In het voorjaar van 2020 ben ik door de Coronacrisis en de lockdown zoals vrijwel iedereen veel thuis geweest en heb ik veel vrije tijd gehad. Doordat alles meer tot rust kwam, pakte ik spontaan een oude hobby op die ik al lang niet meer had uitgeoefend: schrijven. Ik ben begonnen aan een verhaal, puur voor mijn eigen vermaak en ontspanning. Ik merkte dat ik er meer plezier in had en inspiratie door kreeg dan ik had kunnen bedenken. In een maand tijd ben ik tot een verhaal gekomen waarvan ik op enig moment dacht: ‘Dit zou ik best aan een aantal vrienden kunnen laten lezen.’ En dat heb ik gedaan.

Een creatief proces

Een aantal mensen om mij heen heeft het verhaal gelezen, reageerde heel positief en stimuleerde mij om dit verhaal breder te delen. Om er eventueel echt een boek van te maken. Ik ben het verhaal gaan op taalkundig vlak gaan verbeteren met behulp van verschillende kritische meelezers. Daarnaast heb ik één hoofdstuk toegevoegd, omdat ik het gevoel had dat er nog iets belangrijks ontbrak in het verhaal. Verder heb ik het verhaal zoals het spontaan uit mij was gekomen in stand gehouden. In mijn dagelijks leven ben ik gestructureerd en planmatig. Het schrijven van dit boek was echter echt een creatief proces waarbij ik vooraf over niets heb nagedacht. Ik was zelf verrast door het resultaat.

Van verhaal tot boek

Na verschillende reviews door kritische meelezers en correcties en verbeteringen van mij kwam ik op het punt dat ik het verhaal echt af vond. Ik heb me georiënteerd om verschillende manieren van uitgeven. Van zelf laten drukken tot selfpublishing tot een grote uitgever. Ik kreeg daarbij snel het idee dat je zonder bekende naam of relevant netwerk weinig kans zou maken bij uitgeverijen. Daarnaast zag ik mijzelf niet als auteur en vond ik het al een leuk idee als het boek bij vrienden en kennissen zou landen. Ik heb daarom vrij snel de keuze gemaakt om het boek uit geven via BraveNewBooks. De voordelen zijn voor mij dat ik het enerzijds zelf volledig in de hand heb en anderzijds ontzorgd wordt in het drukken en verspreiden van het boek en laten landen op alle relevante verkoopkanalen.

Delen met de wereld

Na het controleren en verbeteren van de proefdrukken was mijn verhaal klaar om met de wereld te delen. Ik heb nagedacht over wat ik met mijn verhaal wil bereiken. Het boek gaat in het kort over een homoseksuele jongen op zoek naar zijn identiteit, waarbij gevoelige thema’s zoals depressie, trauma, complexe familierelaties, (zelf)acceptatie en destructie een rol spelen. Mijn doel met het boek is enerzijds een herkenbaar verhaal bieden aan LHBTI’s en anderzijds juist andere mensen kennis laten maken met de leuke kanten en uitdagingen van die wereld. Om die reden heb ik aansluiting gezocht met een partij die daar dagelijks mee bezig is, namelijk het COC. De uiteindelijke opbrengst van de verkoop in Nederland doneer ik aan hen. Zij hebben het boek bij hun leden en via hun media dan ook onder de aandacht gebracht, evenals de meeste ‘roze media’ zoals Gaykrant, WINQ Magazine, OUTtv en een aantal specifieke social media kanalen. Dat heeft geholpen om het verhaal onder de aandacht te brengen.

Een breder publiek

Na positieve reacties en recensies van lezers werd ik gesterkt in mijn doel het verhaal breder te delen en juist ook met andere doelgroepen. Ik heb daarop ook een e-book gepubliceerd en ook contact gezocht met reguliere media, maar gemerkt dat het heel lastig is om daar aansluiting mee te vinden. Er zijn veel schrijvers die een boek uitgeven en zonder bekende naam, sterk netwerk of uitgever achter je is het lastig om binnen te komen. Het voelt voor mij gek om tips te geven, omdat het boek spontaan ontstond, maar als ik één tip kan geven aan andere auteurs is hier vooraf goed over na te denken en in te investeren. Het kan lastiger zijn dit op te bouwen wanneer het boek al uit is.
Desalniettemin blijf ik me inzetten het verhaal bij een breder publiek onder de aandacht te krijgen. Ik geloof erin dat je juist door meerdere werelden met elkaar in contact te brengen meer begrip en sociale acceptatie krijgt. Maar ook meer plezier. Het in contact komen met andere werelden en andere mensen is in mijn ogen juist wat het leven kleur geeft en mooi maakt.

Vertaling en vervolg

Omdat ik erin geloof dat verhalen bijdragen aan meer begrip, sociale acceptatie en inclusie wil ik het boek ook graag beschikbaar maken buiten Nederland en Vlaanderen. Mijn schoonzus in de VS heeft aangeboden het boek te vertalen naar het Engels, waar ik erg dankbaar voor ben. Om de drie hoofdstukken doen we een controle. Wanneer de vertaling af is, laten we het controleren door een professional en native speaker. Het idee is om in eerste instantie de vertaling als e-book uit te geven in Engelstalige landen. Vervolgens wil ik vergelijkbare ‘roze’ media en netwerken te benaderen en toetsen welke animo er is. Ook om te bekijken of het boek in tweede instantie via self-publishing (on demand zoals via BraveNewBooks) als fysiek boek kan worden uitgegeven, bijvoorbeeld in de VS. Ik heb geen idee waar dit nieuwe avontuur me gaat brengen, maar kijk er met veel enthousiasme naar uit.

Achteraf trots

Nu het boek te koop is en ook echt gelezen wordt, hebben mensen me verteld hoe knap het is om een boek te schrijven en daadwerkelijk uit te geven. Ik heb me dat nooit zo gerealiseerd, maar achteraf gezien voel ik zeker trots. Mijn advies aan auteurs die zelf iets willen uitgeven is dan ook om vooral plezier te hebben in het proces en trots te zijn op dat je een verhaal hebt geschreven dat – ongeacht het aantal – door mensen wordt gelezen. Als het schrijven je iets heeft gebracht en je ook maar één persoon hebt weten te raken met je verhaal is dat in mijn ogen al heel veel waard.

Joris’ boek is overal verkrijgbaar; bestel het bij Bol.com of ga naar je lokale boekhandel. Door het te kopen, steun je het COC.
Meer auteurservaringen? Lees dan ook het verhaal van Elly of het bericht over de schrijfreis van Jet. Jouw ervaring met selfpublishing delen? Neem vooral contact met ons op!