Tien manieren om van een writer’s block af te komen

Het verhaal zit in je hoofd en je hebt een planning gemaakt. Vandaag is dé dag dat je gaat schrijven. Het staat al een week in je agenda. Je kruipt achter je computer, maar dan … writer’s block. Je inspiratie laat je in de steek en er komt niks uit je vingers. Wat nu? Deze tien tips tegen een writer’s block helpen je weer op weg.

tien-tips-tegen-writers-block

Vertel je verhaal aan een bekende

Lukt het niet om je verhaal meteen als boek uiteen te zetten? Schrijf dan eens alsof je jouw verhaal vertelt aan een van je beste vrienden, een familielied of je partner. Je zal merken dat je zo minder druk ervaart en je vanzelf makkelijker gaat schrijven. Waarschijnlijk niet perfect en misschien niet in de vorm die je uiteindelijk wil, maar schrijven is schrijven en je moet ergens beginnen. Zoals Jodi Picoult ooit zei: “Een slechte pagina kun je editen, een lege pagina niet.” Dus begin!

Doe inspiratie op

Blokkeer je tijdens het schrijven? Ga dan op pad, lees een boek, check de krant of surf op internet (nee, geen Instagram of Facebook!). Zoek verbanden, leg connecties, ervaar nieuwe dingen en de inspiratie komt vanzelf weer op gang. Heb je vervolgens toch weer moeite om die inspiratie aan te boren achter je computer? Probeer dan eens ouderwets pen en papier, maak het visueel of spreek het in op je telefoon. Zoek de manier die voor jou het fijnste werkt en begin daar. Uitschrijven wordt een stuk makkelijker als je verhaal al in een andere vorm bestaat.

Onderzoek jezelf

Waar komt jouw writer’s block vandaan? Misschien werk je achter een computer, terwijl je liever op papier schrijft, of schrijf je terwijl je liever praat. Probeer een andere vorm en kijk of dat werkt. Of ben jij zo iemand die alleen perfecte teksten wil schrijven? Dan heb ik nieuws voor je: de perfecte tekst bestaat niet. Zelfs na eindeloos redigeren zal een perfectionist nog niet tevreden zijn dus begin nou maar gewoon. Beter een tekst die niet perfect is dan geen tekst.

Het kan natuurlijk ook iets anders zijn. Misschien werk je beter met een strenge deadline? Of heb je iemand nodig vóór wie je schrijft, zodat er iemand op je tekst zit te wachten. Ben je bijvoorbeeld een Gehoorzamer, uit de vier gedragstypes van auteur Gretchen Rubin, dan werk je het beste wanneer je verwachtingen waar moet maken en kan een schrijfbuddy dé oplossing zijn voor jou. Onderzoek het eens bij jezelf en wie weet verdwijnt je writer’s block als sneeuw voor de zon.

Pak je verhaal stapsgewijs aan

De basis van schrijven is simpelweg de juiste woorden achter elkaar plakken en er zinnen van maken. Hoe moeilijk kan het zijn? Heel moeilijk, maar dat ligt niet altijd aan het schrijven zelf. Misschien ligt het probleem wel in een ander stadium van je verhaal. Wil je bijvoorbeeld teveel tegelijk vertellen? Heb je jouw doelgroep nog niet duidelijk voor ogen? Of is je vorm, vertelstem of invalshoek misschien nog niet concreet? Loop alle onderdelen van je verhaal eens door en ga na of het probleem misschien niet bij het schrijven zelf ligt.

Accepteren is key

Niemand kan op ieder moment presteren, helaas. Dus grote kans dat jij op dat ene schrijfmoment in je agenda net niet in die flow zit die je zoekt, maar zonde om het moment te laten gaan. Focus daarom niet op het niet lukken, maar laat het los. Accepteer dat wat je gaat schrijven niet perfect is en dat vandaag niet je bestseller ontstaat, maar was dat wat er in je agenda stond? Nee, daar stond gewoon dat je zou schrijven. Dus haal even diep adem, rek je eens goed uit, maak een wandeling (een korte dan, weg met dat uitstelgedrag), schenk jezelf een kop koffie of thee in en schrijven maar! Cabaretier en schrijver Kees van Kooten zei het ooit al: “Schrijven is blijven zitten tot het er staat.”

Probeer het met free-writing

In het kader van blijven zitten tot het er staat: laat je oorspronkelijke verhaal even los en schrijf eens wat er wél in je opkomt. Doe je dat in de vorm van free-writing dan zet je een timer voor bijvoorbeeld tien minuten waarin je non-stop moet blijven schrijven. Geen correcties, geen moeilijke verhalen, gewoon schrijven. Alles wat in je opkomt. Wie weet kom je zo alsnog in de flow van je verhaal. En zo niet, dan heb je de rest mooi uit je hoofd geschreven en kun je weer terug naar waar je gebleven was.

Pak je inspiratie erbij

In een eerder blog schreven we al eens over leren schrijven van de meesters. Als je dat hebt gelezen, las je ook de tip om uit je favoriete boeken passages en zinnen te verzamelen die je raken. Gebruik je daar foto’s, een notitieboek of een online document voor? Pak je verzameling er dan eens bij tijdens je writer’s block en laat je inspireren door de groten der aarde. Grote kans dat daar iets tussen zit dat je weer aan het schrijven zet.

Imiteer je favoriete schrijver

In datzelfde blog over leren van de meesters deelden we ook deze tip, een schrijfoefening. Schrijf of herschrijf een stuk van jouw verhaal eens in hetzelfde ritme, de vertelstem, vorm of stijl van een van jouw favoriete schrijvers. Wat doet dit met je verhaal? Probeer het ook eens met de kenmerken van een andere favoriet. Zo leer je onderlinge verschillen herkennen en ontdek je welke vorm, stijl en ritme het beste bij jou en je verhaal past. En terwijl je dit doet, kom je vanzelf weer in je schrijfmodus en voor je het weet ben je weer op weg!

Beloon jezelf als het wél lukt

Motiveer jezelf eerst met de ideale schrijfplek. Waar en hoe schrijf jij nou het fijnst? Misschien is pen en papier onder een dekentje op de bank jouw manier of ga je juist graag op pad met je laptop naar die leuke koffietent in de stad. Trakteer jezelf op de ideale setting, bepaal vervolgens haalbare doelen en deadlines, én beloon jezelf wanneer je ze haalt. Met je favoriete chocola op de bank of een heerlijke chai latte in die fijne koffietent bijvoorbeeld.

Pak een ander onderdeel aan

Kom je nou écht niet van je writer’s block af? Gebruik dan je ingeplande tijd voor iets anders dat bijdraagt aan je verhaal. Schrijf of herschrijf een ander stuk uit je verhaal of duik in dat ene beetje research dat je nog moet doen. Denk na over de cover van je boek of welke uitgeverijen je allemaal wilt gaan benaderen met je manuscript. En besef dan: om dat te kunnen realiseren moet er wel een verhaal geschreven worden om uit te brengen. Dus hop, terug naar je schrijfplek!

Over de auteur

Ik lees en schrijf de hele dag door. Als blogger voor NLtraveler.com, als freelance tekstschrijver en online redacteur onder de naam Mavando en ook hier voor Queesten Boekproducties. Naast muziekfreak en reisjunkie ben ik een enorme boekenfan. Met name non-fictie met een focus op zelfontwikkeling verslind ik momenteel, maar ook van romans, thrillers en fantasy kan ik genieten. Mijn leesstapel is dan ook groot, zoals bij velen.