Je hebt een redacteur ingeschakeld en alle opmerkingen daarvan grondig bekeken. De meeste heb je verwerk, sommige heb je naast je neergelegd. Je bent klaar om je manuscript naar de vormgever te sturen en te gaan drukken. Ho, stop! Heb je al aan een corrector gedacht? Of denk je nu ‘een corrector? Waarom heb ik die nodig?’
Correctiewerk: wat is het en waarom zou je ervoor kiezen een corrector in te schakelen?
Hoi! Ik ben Joyce van Wees en ik werk als corrector voor uitgeverijen en selfpubbers. In dit blog leg ik uit wat correctiewerk precies inhoudt, wat het doet voor je manuscript en deel ik een aantal veelvoorkomende fouten die ik tijdens mijn werk regelmatig tegenkom.
Wanneer je manuscript klaar is, is de redactiefase de eerste stap naar het uitgeven van het boek. Deze redactiefase verloopt als het ware ‘van groot naar klein’. Allereerst kijkt een redacteur naar de grote lijnen van het manuscript; de structuur, spanningsopbouw, personages en stijl. Wanneer het inhoudelijk helemaal klopt is het tijd om iets verder in te zoomen. Vaak wordt hier weer een andere redacteur voor ingeschakeld, die op een andere manier naar de tekst kijkt. Deze redacteur let naast de overgebleven taalfouten op alinea- en zinsopbouw, woordkeuze, inconsequenties en onduidelijkheden. Na deze redactieronde is er een definitieve versie. Met die definitieve versie gaat een corrector aan de slag. De corrector zorgt ervoor dat alle laatste foutjes die tijdens eerdere rondes nog in het manuscript zijn blijven staan worden weggewerkt.
Wat doet een corrector?
Omdat een corrector pas aan het werk gaat als de definitieve versie van de tekst klaar is, wordt de inhoud van het manuscript vanaf nu zoveel mogelijk met rust gelaten. Met een fris vers oog spit de corrector de tekst nog eens helemaal door om elk klein taal- of tikfoutje eruit te halen. Dit kan zowel op papier als digitaal gebeuren. Op papier wordt er gewerkt met de officiële correctietekens. Maar vaker wordt er gekozen voor digitaal corrigeren; dit wordt gedaan in Word, door middel van ‘wijzigingen bijhouden’. Soms is er al een eerste drukproef van het manuscript en wordt er gecorrigeerd met de correctietools in pdf. In dat geval kan een corrector ook meteen kijken naar eventuele opmaakfouten.
Wat kun verwachten aan aanpassingen?
Hieronder een overzichtje van wat je kunt verwachten wanneer je een corrector aan het werk zet.
Wat er wordt verbeterd:
- tikfouten;
- spelfouten;
- grammaticale fouten;
- interpunctiefouten;
- verkeerde afbrekingen;
- verkeerde woordvolgorde;
- fouten in inhoudsopgave, hoofdstukaanduidingen en paginacijfers;
- onjuist gebruik van hoofdletters, cursieven, inspringingen en witregels;
- inconsequenties en onduidelijkheden.
Waar suggesties voor worden geboden:
- zinsbouw;
- feitelijke onjuistheden;
- hoerenjongen, wezen en uithangers;
- fouten in illustraties;
- plaatsing van tekst en beeld.
Waarom een corrector inschakelen?
Tijdens de redactiefase heb je waarschijnlijk van meerdere redacteuren feedback gekregen. En met die feedback schaaf, pruts, priegel en piel jij aan de tekst net zolang totdat iedereen tevreden is. Het lastige is dat je – na zo vaak herlezen en bijschaven – je eigen fouten niet meer goed ziet. Omdat jij als auteur al weet wat er moet staan ontstaan er blinde vlekken. Je hersenen registreren de fouten niet meer. De kans dat er na al het redactiewerk nog fouten in de definitieve versie staan is groot. Juist in deze afrondende fase is het daarom heel waardevol om een corrector in te schakelen die het manuscript nog een keer op detailniveau doorneemt. Als je jouw boek zelf gaat uitgeven ben jij uiteindelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het boek. Je wilt daar trots op kunnen zijn. Je wilt een foutloos boek in de schijnwerpers kunnen zetten. Met een laatste (goedgetraind) paar ogen kan jouw boek naar een nóg hoger plan worden getild.
Veelgemaakte fouten
Vijf veelgemaakte fouten die ik als corrector vaak voorbij zie komen (en die jij vanaf nu nooit meer gaat maken):
- ‘Een chique jasje.’ Juist is: een chic jasje, de chique hotelkamer.
- ‘Dat gebeurt continue.’ Juist is: dat gebeurt continu, een continue beweging.
- ‘Ik ben vegetarisch.’ Juist is: ik ben vegetariër, ik eet vegetarisch.
- ‘Ik irriteer me aan hem.’ Juist is: ik erger me aan hem, hij irriteert me.
- ‘Ondanks dat het regent.’ Juist is: ondanks het feit dat het regent, hoewel het regent.
Dank je wel Joyce voor dit inkijkje in jouw werk als corrector! Heb jij een boek geschreven en is het tijd voor de finishing touch? Daar helpt Joyce je graag bij. Haar informatie vind je op de pagina met partners van Queesten.