Selfpublishing ervaringen van de bitterballenkoningin

Ilona de Wit over haar ervaring met zelfuitgeven

Queesten Boekproducties zag het levenslicht toen ik besloot om zelf mijn debuut Verdwaald In Tirol uit te geven. Een selfpublishing avontuur vol uitdagingen en ontdekkingen! Maar er zijn meer van deze avonturen, want voor iedere selfpubber zijn er weer andere ontdekkingen, dingen om te leren en keuzes om te maken. In deze eerste ‘In Gesprek’ lees je over de ervaringen van mede selfpublisher Ilona de Wit. Zij gaf Het Bourgondische Bitterballenboek uit, waar ze alles zelf voor deed: van receptontwikkeling tot het samenwerken met een fotograaf en een vormgeefster.

Ilona de Wit over haar selfpublishing avontuur

Ilona de Wit over selfpublishing

Of ik iets wil vertellen over mijn selfpublish avontuur? Nou een avontuur was het zeker. Een niet doordachte beslissing ook trouwens. Als ik van tevoren had geweten wat er allemaal bij kwam kijken – zowel qua tijd, stress als kosten – dan was ik er misschien niet eens aan begonnen. Maar gelukkig wist ik dat niet, want alhoewel ik me veel meer op mijn hals heb gehaald dan ik van te voren had bedacht had ik het ook niet willen missen.

Het is een hele onderneming – ik zie mezelf inmiddels ook letterlijk als ondernemer – maar het is ook supergaaf om het hele proces van A tot Z in eigen hand te hebben. Los van het feit dat je een boek nooit helemaal alleen maakt ben je als selfpubber wel bij alle stappen betrokken en ben je altijd eindverantwoordelijk.

Overigens heb ik niet eens echt mijn best gedaan om mijn boek bij een traditionele uitgever te pitchen. Er was wel interesse maar ik vond de hele procedure veel te lang duren. Vanuit mijn ongeduld en passie heb ik een soort van spontaan besloten om het zelf uit te geven. Achteraf gezien denk ik dat dat ook heel goed bij mij past. Ik ben nogal een controlfreak en heb graag zelf de touwtjes in handen.

Had ik maar geweten …

Nu ik weet dat er een eigendomsvoorbehoud gemaakt wordt door drukkers naar degene die de boeken bestelt – in mijn geval een tussenpartij – ga ik daar nooit mee akkoord. Het heeft voor veel extra stress gezorgd toen de tussenpartij geheel onverwacht faillissement aanvroeg, terwijl daar nog de helft van mijn boeken in opslag lag. Het voelde zo ontzettend oneerlijk dat ik maar moest afwachten of ik de door mij betaalde boeken – die waren ook al echt betaald aan de tussenpartij – uit het faillissement mocht halen.

De drukker had een eigendomsvoorbehoud gemaakt en was nog niet betaald. Dat recht gaat in ons land boven het recht van degene die de boeken betaald heeft en in de veronderstelling is eigenaar te zijn. Dat gaat me niet nog eens gebeuren. Mocht ik in de toekomst nog een keer een fysiek boek drukken en uitgeven dan ga ik rechtstreeks de overeenkomst met de drukker aan en worden alle boeken gewoon bij mij thuis afgeleverd of bij het Centraal Boekhuis.

Ik overweeg inmiddels ook een eigen CB-aansluiting, want zolang er een tussenpartij tussen zit blijft er een risico dat je de via hun aansluiting verkochte boeken niet betaald krijgt. Naar de betaling van alle via Bol.com bestelde boeken uit de eerste 3 weken na de verschijning van  Het Bourgondische Bitterballenboek kan ik bijvoorbeeld fluiten. Dat is wel echt zuur. Gelukkig heb ik alle fysieke boeken wel op mogen halen, omdat er een doorstart kwam.

Het leukste van selfpublishing

Ik vond het echt superleuk om samen met fotograaf Debbie Bodewes en vormgeefster Suzanne Klooster aan Het Bourgondische Bitterballenboek te werken. We zagen het steeds meer één geheel worden. De foto’s werden met elke shoot beter en we hadden er ontzettend veel lol in om de bitterballen telkens weer op een andere manier te fotograferen. Door het meekijken met Suzanne bij de vormgeving kan ik overigens nooit meer normaal naar een kookboek kijken. Ik let meteen op de uitlijning, het lettertype en kleurgebruik.

Schrijftips

De tip die ik ooit kreeg om te starten met de achterflaptekst heeft mij zeker geholpen. Het dwingt je om na te denken over wat nu eigenlijk de kern van je boodschap is. Ook het tussentijds drukken van een dummie vond ik een toptip. Ik denk dat dat voor fictie minder relevant is, maar voor een kookboek is het echt heel fijn om het fysiek in handen te hebben en zo betere keuzes te maken voor het binnenwerk qua kleur en ontwerp.

Inmiddels heeft Ilona al haar tips over het zelfuitgeven van een kookboek gebundeld in haar nieuwe boek ‘Van Keukenprins(es) tot Kookboekauteur – Een kookboek maken? Zo doe je dat!’ Tot 15 september te bestellen in de voorverkoop. Ook staat een tweede kookboek op de planning. Binnenkort ga ik hierover met Ilona in gesprek. Want: Ilona woont tijdelijk in het buitenland en dat levert nog wat aanvullende obstakels op in het proces van selfpublishing!

Benieuwd naar Het Bourgondische Bitterballenboek waar het avontuur van Ilona mee begon? Het fysieke boek is inmiddels online uitverkocht, het e-book kun je nog wel bestellen.

Auteursfoto: Manon de Boer